A gyors fogyókúrák kövérebbé tesznek

Oxygen Medical
megjelent:

A Hogyan fogyjak gyorsan? kérdést írják be a legtöbben egy bizonyos internetes keresőbe. Az viszont már jóval ritkább, hogy az egészséges fogyás keresőszavakkal próbálkozzon valaki. Holott dr. Katona Evelin, endokrinológus szerint a tartós fogyás titka az egészséges életmód.

Miért nem eredményesek a gyors fogyókúrák?

Az emberek többsége szeretne fogyni, minél gyorsabban, annál jobb! Vajon tudják, hogy a villámdiéták döntő része elhízáshoz és kövérséghez vezet? Ugyanis a gyors súlyvesztés nem csak egészségtelen, de szinte biztosan beindít egy ördögi kört és jojó-effektushoz vezet. De hogyan is működik ez a folyamat?

Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja meg azt sem, hogy a zsírszövet Önre jellemző elhelyezkedése mekkora kockázatot jelent. Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

- Amikor a test kevesebb energiához jut, mint amennyit igényel, használni kezdi a tárolt energiáit. Első körben a glikogén készletekhez nyúl, mert ezeket könnyen glükózzá alakíthatja. Az emberi test fő glikogén raktározói a máj és az izmok. Ha ez a forrás kifogy, a test elkezdi lebontani az izmokban található aminosavakat. Végül, amikor már a glikogént és a nem életfontosságú fehérjéket is felhasználta, csak akkor „nyúl” a zsírokhoz – ismerteti dr. Katona Evelin, endokrinológus. – A glikogén és a fehérje azonban vizet tartalmaznak, tehát ha vesztünk belőlük, vizet veszítünk. A villámdiéták egyik legnagyobb csapdája, hogy az elején bekövetkező gyors fogyástól belelkesülnek a fogyókúrázók, holott a leadott súly döntő része víz és nem igazán zsír. Ahhoz, hogy kb. fél kiló zsírt leadjunk, közel 3.500 kilokalória „deficitre” van szükség. A probléma az, hogy mire a szervezet eljut addig a pontig, hogy elkezdje felhasználni a zsírraktárakat, addigra már jelentős energiadeficitje van a villámdiéta miatt, ezért lelassul az anyagcsere.

Miért lassul le az anyagcsere?

A lelassult anyagcserének számos oka lehet. Fogyókúránál az agy hypothalamus nevű része érzékeli a zsírraktárak változásait és lelassítja az anyagcserét, hogy visszaszerezze a vesztett energiát. Ráadásul mire ehhez a szakaszhoz érünk, az aminosav- és fehérjeveszteség izomveszteséghez is vezet, és minél kevesebb az izom, annál lassabb az anyagcsere. Ekkor áll be egy komoly stagnálás a súlyvesztésben, ami persze sok diétázó kedvét szegi. Ha pedig ekkor valaki feladja a szigorú diétát, gyorsan sok súlyt szed fel, ugyanis az agy arra utasítja a testet, hogy minél több energiát raktározzon. Ráadásul a csalódás sokszor még komolyabb túlevést generál.

Mára már bebizonyosodott, hogy a fogyókúrák rövidtávú hatásai hosszú távon nem fenntarthatók. Ráadásul a villámdiétázók köréből a csalódás és a biológiai mechanizmusok miatt sokkal több túlsúlyos és elhízott személy kerül ki. Vagyis leegyszerűsítve: a gyors kúrák kövérebbé tesznek.

Egészséges fogyás jojó effektus nélkül

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és számítógépezés, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat? Egészséges fogyás jojó effektus nélkül

A hízásnak, fogyásnak hormonális oka is lehet

Dr. Katona Evelin szerint nem lehetséges egészséges fogyást gyorsan produkálni. A tartós, kiegyensúlyozott súlyvesztéshez megfelelő táplálkozás, mozgás és kielégítő alvás szükséges – vagyis egy teljes életmód. A heti maximum fél-egy kilós fogyás az a tempó, amely fenntartható, tartós súlyvesztést eredményezhet.

- Ha valaki másfél kilónál többet fogy egy hét alatt, feltétlenül keressen fel egy orvost. Ugyanis a gyors súlyvesztés erősen növeli a csontritkulás, a depresszió, az alvászavarok és más egészségügyi problémák esélyét. Az akaratlan súlyvesztés mögött hormonális problémák is állhatnak, például pajzsmirigy rendellenességek, vagy éppen kezdődő cukorbetegség. Természetesen a hízás hormonális hátterét is érdemes megvizsgálni, hiszen számos betegség oka és tünete is lehet a súlygyarapodás. Kifejezett elhízás esetében feltétlenül meg kell vizsgálni az anyagcsere működését és amennyiben hormonális okokra derül fény, el kell kezdeni a kezelést. Hosszútávon így megindulhat a testsúly visszarendeződése, amit persze ebben az esetben is megfelelő életmóddal lehet támogatni.

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.