Recept

Sokmagvas-ropogós müzli házilag - A családunk kedvence

Már jó ideje magam készítem otthon a müzlit, hiszen így pontosan tudom, mi is kerül bele. Amint időm engedi, egy jó adagot előre elkészítek, majd befőttesüvegben tárolom, így reggel már csak egy kis joghurt vagy tej kell, és indulhat is a nap. Ez a sokmagvas-ropogós müzli az egyik családi kedvencünk, sok-sok joghurttal és bogyós gyümölcsökkel a tetején. Nagyon finom és laktató! Próbáljátok ki Ti is!

Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Sokmagvas-ropogós müzli, gyümölcsös joghurttal

Mennyiség: 1 normál befőttes üveg
Elkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • bogyós gyümölcs
  • 35 g napraforgómag
  • 30 g dió, apróra vágva
  • 80 g szárított áfonya
  • 40 g szezámmag
  • 80 g mandula, durvára vágva
  • 230 g juharszirup
  • 130 g méz
  • 65 g narancslé (100%-os vagy frissen facsart, szűrt)
  • 1,5 tk. őrölt fahéj
  • 225 g zabpehely
  • ¼ tk. só
  • natúr joghurt

Lépésről lépésre:

1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntsük ki a napraforgómagokat és 6-8 percig helyezzük a sütőbe, amíg megpirulnak egy kicsit. Vegyük ki, majd várjuk meg, míg lehűlnek. Vegyük vissza a sütőt 165 fokra és egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt, úgy hogy alatta és fölötte megolajazzuk vagy megvajazzuk az egész papír területét.

2. Egy kisebb tálban keverjük össze a mézet, juharszirupot, fahéjat és a narancslevet.

3. Egy nagyobb tálban keverjük össze a zabpelyhet, diót, mandulát, szezám- és napraforgómagot, illetve a sót.

4. Öntsük a mézes keveréket a zabpelyhes összetevőkre. Addig keverjük, amíg egyenletesen eloszlik a ragadós massza és mindenhol befedi a száraz hozzávalókat.

5. Az így kapott keveréket oszlassuk el a sütőpapírral kibélelt tepsiben. Süssük 20 percig.

6. A sütőből kivéve, keverjük meg a ropogós müzlit és forgassuk össze a szárított áfonyával, majd üssük még 15 percig. Várjuk meg, míg teljesen lehűl, mielőtt befőttesüvegben tárolnánk.

Megjegyzés: Ahogy a müzlin a juharszirupos-méz bevonat sütés után hűl le, úgy kezd egyre jobban a sütőpapírra ragadni, ezért érdemes, minél hamarabb egy tálba, vagy edénybe áthelyezni.

Tipp: Reggelire egy tálba tegyünk egy fél pohár joghurtot és öntsük rá a pirított müzlit. Bármilyen színes bogyós gyümölccsel tálaljuk.

A következő oldalon mutatok másik két receptet is, ha kíváncsi vagy rá, lapozz!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Recept
Sztárok
A Mellékhatás című thrillersorozatban nyújtott fenomenális alakításáért idén ismét Sztarenki Dórának ítélték a Televíziós Újságírók Díját legjobb színésznő kategóriában. 2021-ben vehette át először a...
Lifestyle
Idén tovább emelkedett a személyi adókedvezmény azon betegségek esetében, melyek súlyos fogyatékosságnak minősülnek. Ugyanez vonatkozik azokra, akik rokkantsági járulékban, illetve fogyatékossági...
Sztárok
A TV2-nál már volt példa arra, hogy valamelyik műsorhoz egy hatalmas nevet tudtak leszerződtetni. Ilyen volt ugye Gabriela Spanic is.