25 °C, Budapest
25 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
11°
Hétfő
14°
2024.04.19. péntek, Emma
filter.hu filter.hu

Áttörés a génterápiában az öregedés ellen

Azt gondoljuk, hogy az öregedés visszafordítása, vagy legalábbis megállítása olyan jelenség, ami csak a mesékben és a sci-fi irodalomban fordulhat elő. Könnyen lehet, hogy ez a véleményünk rövid időn belül megváltozik, azoknak az eredményeknek a fényében, amiket a Bioviva USA nevű orvosi cég ismertetett a közelmúltban.

A helyreállító génterápia már régóta nagyon foglalkoztatja a kutatókat. Ha nem is "az örök fiatalság titkát" fejtették meg, de jelentős áttörést sikerült elérniük.

A vállalatnál dolgozó kutatóknak ugyanis génterápia segítségével sikerült elérniük, hogy Elizabeth Parrish (aki történetesen a Bioviva vezérigazgatója) telomér rövidüléseit húsz évvel visszafiatalítsák. 
A telomér tulajdonképpen egy védőréteg, ami a sejtosztódásban szerepet betöltő DNS-en található. Ha nem lenne, akkor a kromoszómák könnyen megsérülhetnének, amiközben osztódnak. A kor előrehaladtával a telomérek rövidülnek és egyre kevésbé képesek betölteni szerepüket. Egy idő után ez a folyamat ahhoz vezet, hogy a telomér képtelen lesz ellátni feladatát és így a sejt elpusztul. Ez a folyamat az öregedés. 

2015 szeptemberében, az akkor 44 éves Elizabeth Parrish kétfajta génterápiát kapott saját cégétől. Az egyik az izomzatot védte az öregedéssel szemben, a másik pedig egy, az őssejteket célzó eljárás volt. Közvetlenül a beavatkozás előtt telomér mintát vettek Parrish fehérvérsejtjeiből, amiből kiderült, hogy ezek szokatlanul rövidek a vezérigazgató korához képest.

2016 márciusában, a génterápiák után, megismételték a vizsgálatot. Az eredmények szerint Parrish telomérjei megnyúltak, mintegy húsz évet „fiatalodtak”. Egész pontosan a fehérvérsejtek váltak két évtizeddel „ifjabbá”. 

Természetesen a következő hónapokban és években még vizsgálni fogják Parrish vérét, illetve új génterápiákkal is kísérleteznek majd, azzal a céllal, hogy helyreállítsák, vagy legalábbis mérsékeljék az öregedés okozta egészségügyi károkat. Egyelőre még az is kérdés, hogy a „fiatalítás” kiterjesztethető-e egyéb sejtekre és szövetekre. A válaszok viszont ott lapulnak Elizabeth Parrish sejtjeiben, aki immár a „kiindulási pont” a helyreállító génterápiában.

Egyelőre azért még fogadjuk kellő távolságtartással az eredményeket, hisz még nagyon frissek és sok-sok kérdést kell még megválaszolni. De ez így is egy hatalmas eredmény!

Forrás: bioviva-science.com