8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
18°
Hétfő
19°
2024.03.29. péntek, Auguszta
filter.hu filter.hu

Zseniális ötlet! Lego segítségével tanítanak olvasni vak gyerekeket

Amennyire egyszerű, annyira zseniális ötlettel állt elő egy Sao Paulo-ban működő alapítvány, a Foundation For The Blind. A brazil szervezet munkatársai azt találták ki, hogy játék, egész pontosan legózás, közben tanítanak meg olvasni látássérült gyerekeket.

A programban nem a „hétköznapi”, bármelyik játékbolt polcán fellelhető legókat használnak, hanem speciálisan erre a célra gyártott darabokat. A kis, „kétszer hármas” építőkockák felső része a Braille-írás egyes karakterei szerint lettek megalkotva. (Magának a projekt is a Braille Bricks nevet viseli.)

A Braille írás a XIX. században lett kifejlesztve, kifejezetten látni nem tudó emberek számára. A tapintással olvasható ABC minden egyes karaktere háromszor két sorba rendezett pontokkal adható meg. A pontok meglétének és hiányának kombinációi adják a különböző betűket.

A módszer hátulütője, hogy nagyon érzékeny tapintás szükséges ahhoz, hogy valaki el tudja olvasni a Braille írást. Az idős korban megvakultak (a nemlátók jelentős hányada ilyen) képtelen megtanulni, inkább olyanok olvasnak a segítségével, akik születésük óta látássérültek, vagy kisgyerekként vesztették el látóképességüket.

A brazíliai székhelyű szervezet eddig annyi „Braille legót” gyártott le, amennyi segítségével háromszáz gyereknek adható meg a lehetőség, hogy elsajátítsa az olvasás képességét. Természetesen számukra nincs megállás, szeretnének terjeszkedni. Ezért a nem mindennapi, nemes célt szolgáló legó gyártása terjesztése teljesen szabad és legális.

Bővebben a projektről: braillebricks.com.br

Forrás: boredpanda.com