16 °C, Budapest
16 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
18°
Szombat
18°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

4 dolog, amit soha ne csinálj a gyerek előtt

Egy kisgyerek (sőt már a kisbaba is) lát, hall, érzékel és értelmez. A szülei szavai és tettei pedig különösen nagy hatással vannak rá. Időnként sajnos negatív hatással. Van pár dolog, amit semmiképp ne tegyünk a baba előtt, hiszen még kicsi hozzá, hogy feldolgozza a „kapott információt”.

Szex

Vannak, akik számára ez nem evidens. Szülők azzal nyugtatják magukat, hogy úgyis alszik, és különben is pici, nem érti miről van szó. Mégsem szerencsés! Egyrészt magatok miatt. Ha a baba sírni kezd, akkor lőttek az egésznek. De ennél is fontosabbak a pici szempontjai. Könnyen lehet, hogy egyáltalán nem alszik, vagy bármikor felébredhet. Amit hall, lát, érzékel az érthetetlen és akár ijesztő lehet a számára. És megmagyarázni a látottakat egy pici gyereknek? Na, az még nehezebb.

Szülők veszekedése

Ennek káros hatásáról már számtalan kutatás született. Most nem a higgadt és nyugodt hangú vitákról van szó, hanem a dühös szócsatákról. (Valljuk be, egy alapvetően jól működő párkapcsolatban is előfordulhat ilyen.) Ha sor kerülne veszekedésre, lehetőleg ne a gyerek (ebbe bele kell érteni a kisbabákat is) előtt tegyük, hiszen rá az egészből a szülők közti agresszió teszi a legnagyobb hatást. Ennek pedig igencsak rossz üzenete van. Arról nem beszélve, hogy a későbbi társaskapcsolataira is nagy mértékben kihat. Az értelmes vita végigkísérése viszont építő a gyerek számára, a nyugodt érvelésből és a kompromisszumok kereséséből csak tanulhat.

Felnőtteknek való TV-műsor

Elsőre olyan nyugalmasnak és kényelmesnek tűnik kedvenc sorozatunkat, vagy beszélgetős műsorunkat nézni a TV-n, miközben kisbabánk, vagy kisgyermekünk az ölünkben pihen. A gond ott kezdődik, hogy a pici lehet, hogy látszólag pihen, de igazából figyel. Csupa szem és fül, minden megjelenített érzelmet azonnal felfog. Viszont érteni, nem érti dolgokat. Például azt, amikor az erőszakból csinálnak viccet. A másik ok, hogy ne a babával nézzünk televíziót az, hogy ilyenkor hajlamosak vagyunk szabályosan belefeledkezni a képernyőbe, miközben gyerekünk elhanyagolva érezheti magát.

Hangos zajok

Időnként jó ötletnek tűnik bömböltetni otthon a zenét, vagy maximum hangerőre csavarni a televíziót a meccs alatt. Mégsem tanácsos. Nem csupán a szomszédok miatt, hanem a gyerekünk szempontjából sem jó ötlet. Babák számára ez nagyon zavaró, és átmeneti halláscsökkentést is okozhat. A szakértők azt vallják, hogy egy forgalmas cukrászdára jellemző zajnál hangosabb ne legyen a baba közelében.