12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
19°
Vasárnap
20°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Az éremesélyes sportoló feladta az olimpiát a lova érdekében

Ha egy sportoló kijut az olimpiára, abban elképzelhetetlenül sok munka, küzdés és kitartás van. Minden olimpikon éveken keresztül, szinte minden energiáját, erejét és idejét belefekteti abba, hogy bizonyíthasson az ötkarikás játékokon. Létezik ok arra, hogy feladja a küzdelmet, amikor már ott van? Igen, létezik. Például négylábú társának a biztonsága.

Adelinde Cornelisse a holland lovassport egyik büszkesége, nyert már olimpián ezüstöt és bronzot, de bizonyult Európa, vagy a világ legjobbjának különböző nemzetközi versenyeken. Természetesen Rióba is sikeresen kvalifikálta magát. Lovával, Parzivallal együtt utaztak Brazíliába, ahol váratlan fordulatot vett számára az olimpia.

Az első nap úgy tűnt minden rendben van, viszont a következő reggel a sportolónő szörnyű állapotban találta a lovát. Az állat feje a jobb oldalon fel volt dagadva és magas láz kínozta. Azonnal hívta az állatorvost, aki megállapította, hogy Parzivalt valószínűleg egy mérgező pók, vagy valamilyen rovar csípte meg.

A ló a leggondosabb orvosi ellátásban részesült, és így az állapota hamar javult. Másnapra lement a láza, és a duzzanat is alig látszott. Adelinde nekikezdett az edzésnek, és úgy érzete, hogy látszólag minden rendben van.

De mégis rengeteg kérdés és kétség maradt a holland olimpikonban. Úgy érezte, hogy egy ilyen betegség után tilos lenne a lovat (akármilyen nagy harcos) kitenni a versenyzéssel együtt járó erőfeszítésnek. Adelindeben sokkal nagyobb volt a Parzival iránti féltés és szeretet, mint a olimpiai bajnoki cím iránti vágy, így feladta a versenyt.

"Mikor beléptem már éreztem, mit kell tennem. Ő a legnagyobb, és egy nagy harcos, soha nem adja fel ... De ahhoz, hogy megvédjem őt, feladtam ... Ő a haverom, barátom, a ló aki annyi mindent adott nekem, az egész életét, nem ezt érdemli ..."

Úgyhogy tisztelgett, és elhagyta az arénát...

Mi nagyon tiszteljük őt ezért a döntésért, és úgy érezzük sokkal nagyobb tettet vitt végbe, mint egy olimpiai győzelem.