10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
13°
Kedd
16°
2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
filter.hu filter.hu

90 éves Micimackó

90 éve, 1926 október 14.-én jelent meg először a század legsikeresebb gyermekkönyve, a Micimackó. Ezzel a cikkel ünnepeljük a születésnapját.

Ismeritek Micimackó történetét? Most mesélünk nektek:

Az egész történet ott kezdődött, hogy egy Cristopher Robin nevű kisfiú kapott édesapjától egy játékmackót, amit Edwardnak nevezett el. Papája elvitte néha a fiúcskát az állatkertbe, aki belebolondult egy Winnie névre keresztelt fekete medvébe. Innen kapta új nevét a kedvenc játékmaci: átkeresztelte Micimackóra.

A regény többi figuráját is plüssállatok ihlették: Füles karácsonyi ajándék volt, Malackát egy szomszédjától kapta ajándékba a kisfiú, akit négy év elteltével Kanga és Zsebibaba követte.

Milne rövid történeteket kezdett írni fia és játékállatai kalandjairól. Az első fejezetet ("Első fejezet, amelyben bemutatnak bennünket Micimackónak és a méheknek, mellékesen a könyv is elkezdődik") Milne a "The Wrong Sort of Bees" című rövid történetből adaptálta, amely a london Evening News karácsonyi kiadásában jelent meg 1925-ben. A rövid történetek örökségét mutatja, hogy a könyv egyes fejezetei önálló történetet alkotnak, a cselekmény nem folytatódik egyik fejezetről a másikra, csak a főszereplők jelentik a folytonosságot. 

Micimackó első kiadása végül 1926 október 14.-én Nagy-Britanniában a Methuen & Co. Ltd. kiadó gondozásában, E. H. Shephard rajzaival jelent meg.

Micimackó megjelenése után 1927-ben adták ki a "Hatévesek lettünk" (Now We Are Six) című verseskötetet, majd 1928-ban következett a folytatás, Micimackó kuckója (The House at Pooh Corner).

A történeteket senkinek sem kell bemutatni. Ez a kép mindent elmond a karakterekről: