2016. okt 31.

Freaks

írta: Clodovicus S. Carolus
Freaks

freaks_felirat.jpg1932-ben mutatták be Amerikában a Freaks (Szörnyszülöttek) című filmet, melyet a Metro-Goldwyn-Mayer
bábáskodása mellett Tod Browning rendezett, többségében amatőr szereplőkkel.


A film -a címben sugallt gondolat ellenére- nem horror, hanem speciálisan társadalmi, morális szatíra, drámai, borzongatóan meghökkentő elemekkel.

A történet cselekménye egy vándorcirkuszban játszódik, ahol az artisták mellett a mutatványosbódék sztárjai, a szörnyszülöttek alakítják a főbb és mellékszerepeket. Többek közt találkozhatunk itt a Szakállas Nővel, a sziámi ikerpárral, a jóképű felsőtesttel, akit John Eck alakít. Láthatjuk a Madárlányt, a féregtestű embert (Prince Randian), a három „gombostűt” - Zip, Pip és Schitzie- akiknél mikroceféliás elváltozásuk következtében nehezen lehetett megállapítani nemüket, s rajtuk kívül törpék és más torzszülöttek „színesítik” a látványt.
A rendező már a válogatáskor ügyelt arra, hogy a szereplők fogyatékossága minél különösebb legyen. A célja a meghökkentés és a figyelemfelkeltés egy egyszerű gondolatra: A fogyatékossággal élők is megélik, megélhetik mindazt, amit ép embertársaik, s ha testükben torzak is, lelkük sokkal tisztább lehet, mint a tökéletes alakkal, szépséggel megáldott, ám mélységesen gonosz kollégáiknak.

A kis törpe (Hans) beleszeret a gyönyörű artistanőbe (Cleopatra), akinek szíve sötét, mert szeretőjével, a cirkuszi erőművésszel (Herkules) szövetkezve kifosztják a szerencsétlen, apró termetű hódolót. Még a legförtelmesebb tett-től a gyilkosságtól sem riadnak vissza. Ám a kisember barátai, a szörnyszülöttek bosszút állnak.
Az első nyilvános vetítés után újravágták a filmet, jelentősen megkurtítva ezzel az alkotást.
Angliában a bemutató után nem sokkal beszüntették a vetítését, s több mint harminc évig dobozba zárták.

Pedig a mondandó, még mindig elgondolkodtató:
Akit a sors megáldott a külső szépség kincsével, nem biztos, hogy ez a ragyogás a lelkét is bevilágítja, s bizony egy torzszülött szívében gyakran tisztábban, fényesebben loboghat a becsület, az őszinte érzelmek lángja.

freak_x.jpg

Szólj hozzá

művészet