Síelés Afrikában, a Tűzföldön vagy a sivatagban? Simán!

Síelt már Marokkóban, Lesothóban, Indiában vagy Dubajban? Pedig van ám sípálya ezeken a helyeken is. Tartsanak velünk a világ legizgalmasabb télisport központjainak nyomában Afrikától Európáig!

Ha síelés, akkor legtöbbünknek a környező országok ugranak be: Ausztria, Szlovákia, Szlovénia. Ha egy kicsit távolabbi helyek, akkor esetleg Olaszország vagy Franciaország. De az biztos, hogy senkinek nem jutna eszébe Afrikába síelni menni, pedig még ott is lehet. Mutatjuk a világ legegzotikusabb síterepeit Marokkótól Dubajon át a francia Riviéráig.

Afrika

Oukaimeden, Marokkó: Marrákestől 80 kilométerre, az Atlasz-hegységben található sípályán nem túl gyakori a hóesés. De amikor éppen van elég hó, akkor a világ egyik legszebb és legbizarrabb síterepén csúszhatunk – írja az Unofficialnetworks.com. Két sífelvonója van, és ahogyan az alábbi videóban is látszik, imádják a helyiek.

Afriski, Lesotho: Dél-Afrikában csak két síközpont üzemel, közülük az Afriski az egyik, 3050 méteres tengerszint feletti magasságban, a Maluti-hegységben. Lesotho legnépszerűbb turistalátványossága 4,5 fél órányi autóútra van Johannesburgtól, egy kilométernyi sípályával büszkélkedhet, a szezon júniustól augusztusig tart.

Ázsia

Gulmarg, Kasmír, India: A világ egyik legmagasabb síterepét India és Pakisztán határán találjuk, kabinos felvonója 4124 méter magasra viszi a sportolókat. (Korábban egyébként Bolívia büszkélkedhetett a legmagasabb síterep címével: az 1939-ben létesített Chacaltaya gleccser felvonójának hegyállomása 5200 méteren volt. A lift azonban ma már nem működik, ugyanis a klímaváltozás miatt télen sincs már rajta elég hó.) A beszámolók szerint a hóviszonyok egyenesen tökéletesek, ezért lehet a terület népszerű az extrémsportolók körében, annak ellenére, hogy politikailag igencsak instabil környékről van szó.

Ski Dubai, Egyesült Arab Emírségek: Az egzotikus, különleges síközpontok listájáról semmiképp nem hagyhatjuk le az Arab sivatagban, Dubajban található beltéri síterepet. A dubaji plázában üzemelő síterepet egész évben lehet használni, jelenleg öt különböző nehézségű pálya található itt, a leghosszabb közülük 400 méteres. A Ski Dubaiban egy négyüléses felvonóval és egy varázsszőnyeggel juthatunk a hegytetőre. A jegyár a sapka és a kesztyű bérlésén kívül a síelés minden kellékét tartalmazza léctől a kabátig, hogy a látogatóknak ne kelljen ezzel sem bajlódni.

Dél-Amerika

Cerro Castor, Tűzföld, Argentína: A világ legdélebben fekvő síterepe Argentínában, azon belül is Tűzföldön található. A Cerro Castoron 8 felvonó, 4 varázsszőnyeg, 32 pálya és egy snowpark szolgálja ki a sportolókat. Szóval egy kifejezetten komoly síterepről van szó, zömében piros pályákkal.

Ausztrália

Thredbo Ski Resort, Ausztrália: Ausztráliába se síelni szoktak utazni a magyar turisták, pedig lehet azt is. A Thredbo síközpont 50 pályával és 13 lifttel büszkélkedhet, lecsatolás után pedig mindenkit vár a pezsgő éjszakai élet. A főszezon júniustól szeptemberig tart – akkor lehet a legnagyobbakat csúszni, amikor a világ nagy része éppen hőgutát kap. Amikor pedig eljön az ausztrál nyár, a síközpont remek kirándulóhellyé alakul át.

Európa

Baqueira-Beret, Katalónia, Spanyolország: A katalán síterepet a pálmafás tengerpartos, mindig nyüzsgő Barcelonából kocsival négy óra alatt lehet megközelíteni. (Ha pedig gasztrotúrával toldanánk meg a síelést, San Sebastián három és fél órányira fekszik innen autóval.) Barátságos, ódon hegyi falvak, széles pályák jellemzik a Pireneusokban található terepet, és néha még a spanyol királlyal is szembe lehet találkozni. Bővebb élménybeszámoló a helyről a Hütte blogon.

Isola 2000, Franciaország: A Budapesttől 1214 kilométerre, Nizzától pedig csupán 100 kilométerre található Isola 2000 síterepének különlegessége, hogy az alpesi hangulat a mediterrán életérzéssel keveredik. A 2603 méter magas Cime de Sistron tetejéről jó időben a tengerig is el lehet látni. A déli Alpok második legnagyobb síterepén 120 kilométernyi pályából lehet válogatni, ezek nagy része kék, vagyis könnyebb pálya. De azért a keményebb, fekete pályákat sem nélkülözi a terep, a legbátrabbak pedig helikopteres sízésre is befizethetnek.

A hangulatos kis falvak szerelmeseinek viszont nem ajánlanánk az Isola 2000-et: az 1960-as években létesült téli üdülőhelyen a betonépületek dominálnak, bár igaz, hogy az elmúlt években jópár faburkolatú, tájba jobban illeszkedő ház is épült itt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek