Talán nincs még egy sütemény, ami a teljes ismeretlenségből ilyen rövid idő alatt lett annyira népszerű, mint ez a mézes-diós finomság, a titokzatos nevű marlenka. Tömény, édes, puha, illatos és karamellás.
Ma már szinte minden kávézóban és étteremben helyet követel magának, sokan otthon is készítik a soklapos mézes-diós sütit, a mesés marlenkát. Bár az eredeti recept régi, a marlenka csodás felbukkanása csupán néhány éves.
Csehországból indult útjára, mégis egy régi örmény receptről van szó. Történt ugyanis, hogy az itt letelepedő örmény nemzetiségű Gevorg Avetisjan a család egyik kedvenc sütijével lepte meg először csak ismerőseit és barátait, de
a mézes krémesnek akkora sikere volt, hogy hamarosan a környékbeli kávézóknak is készítenie és szállítania kellett a sütiből,
amit édesanyja és testvére neve nyomán marlenkának nevezett el.
Három mézes házi kence, ami szuperpuhává varázsolja a bőrötöket
A méz nemcsak finom és egészséges, de a szépségápolásban is nagyon hasznos. Nagyszerű vitaminforrás, hiszen A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, melyeknek köszönhetően regeneráló hatással bír, így a fáradt arcbőrt is hamar frissebbé, fiatalosabbá varázsolja. Élénkít, ám emellett nyugtatja is a bőrt, és antibakteriális hatása miatt nagyszerű fegyver a mitesszerek és a pattanások ellen.
Egy igazi csodaszer, amit Nina is kipróbált!
Nem sokkal később, 2003-ban döntött úgy ez az igen ügyes Gevorg, hogy professzionálisabb alapokra emeli a vállalkozást: ekkor nyitotta meg első üzemét, midössze 4 alkalmazottal, de a sikert jól mutatja, hogy 2005-ben már új, nagyobb üzemet kellett nyitnia, ahol 85 ember foglalatoskodott a marlenkákkal, és a népszerűség csak akkor kezdődött.
A marlenka sikere egyébként a tiszta és jó alapanyagoknak köszönhető, Avetisjan úr szerint se tartósítót, se adalékot nem tartalmaz, és különlegessége, hogy sűrített tejből készül hozzá a karamell.
Bár az eredeti recept titkos, azért nagyon hasonlót mi is készíthetünk otthon!
A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!