Írd be, mit keresel:

Gránátalma és habcsók, az álomfinom, piros pöttyös desszert

Hazánkban ugyan nem terem gránátalma, nekem mégis az egyik kedvenc gyümölcsöm. A tél beköszöntével szerencsére megjelenik a piacokon és a zöldségboltok polcain, így bármikor hozzájuthatunk ehhez a vitaminokban gazdag gyümölcshöz. 

Cookta - 2021.01.18.
Gránátalma és habcsók, az álomfinom, piros pöttyös desszert

Egyrészt nagyon mutatós, másrészt igen kellemes, friss íze sokféle ételt fevidíthat. Én nem csak desszertekbe és dekorációnak használom, nagyon finom például salátába is, ezt a mogyorós-gránátalmás kelbimbósalátát mindenképpen érdemes kipróbálni, akár magában, akár valamilyen húsétel köreteként.

Ha nem csak díszítésre szeretnénk használni a gránátalmát, készíthetünk belőle például egy finom szirupot, melyet kínálhatunk szárazabb sütemények mellé, vagy éppen az összegyűlt tojásfehérjéből készült mini Pavlova kiegészítője is lehet. 

Forrás:
Kard Éva

A Pavlova készítése roppant egyszerű, inkább csakis a szárításához (sütéséhez) van hosszabb időre szükség, így kezdő háziasszonyok is bátran hozzáfoghatnak. A ropogós habcsók a sziruppal és a habkoronával pedig egyszerűen ellenállhatatlan, nem mellesleg olyan szépséges, hogy garantáltan bezsebelhetünk vele minden elismerést.

Mini Pavlova gránátalmasziruppal és tejszínhabbal

Hozzávalók a habcsókhoz:

  • 3 tojásfehérje (nagy)
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő (púpozott)
  • 1/2 teáskanál ecet (10%-os)
  • csipet só
  • pár csepp piros ételfesték

Elkészítés: A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Addig verjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd szórjuk bele az étkezési keményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kanalazzunk rá négy nagyobb halmot a habból. Ezután csepegtessünk mindegyikre pár csepp piros ételfestéket, majd egy fogpiszkálóval kicsit keverjük bele a habcsókba.

Helyezzük be 100-120 fokra előmelegített sütőbe, és szárítsuk 50-60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. Én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig.

Ezután vegyük ki a sütőből, várjunk pár percet, majd óvatosan emeljük le a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Forrás:
Kard Éva

A gránátalmaszirup

Hozzávalók:

  • 1 nagy gránátalma
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés: A gránátalmamagokat szedjük ki úgy, hogy a fehér része ne maradjon rajta. Ezután pár szemet tegyünk félre a díszítéshez, a többit pedig turmixoljuk össze. Ezután egy szitán szűrjük át, kanállal egy kissé nyomkodjuk meg, mert csak a levére lesz szükségünk.

Az átszűrt gránátalmalevet öntsük bele egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliás cukrot és a citromlevet, majd állandó kevergetés mellett pár perc alatt főzzük szirupossá. Ezután vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Az összeállítás

Közben 2 dl habtejszínt verjünk fel kemény habbá.

Tálaláskor kanalazzuk a tányérba a gránátalmaszirupot, helyezzük rá a habcsókot, majd tegyünk rá pár kanál tejszínhabot, végül szórjuk meg a félretett gránátalmamagokkal, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.