Nagyvilág

Hazudott a Wikileaks alapítója, nem adja fel magát

Hiába enyhítette Obama az Assange-nak szivárogtató katona büntetését.

Julian Assange, a Wikileaks alapítója nem adja fel magát az Egyesült Államoknak, pedig korábban azt ígérte, hogy megteszi, ha Barack Obama megkegyelmez Chelsea Manningnek, annak a volt amerikai katonának, aki több százezer dokumentumot juttatott el a szivárogtató portálhoz.

A Wikileaks Twitter-oldalán egy héttel ezelőtt is megerősítették Assange ígéretét, a leköszönő amerikai elnök pedig ezen a héten döntött Manning büntetésének enyhítéséről, a volt katona így májusban szabadulhat. Assange ügyvédje azonban szerdán közölte: a büntetés enyhítése nem felel meg a Wikileaks alapítója által szabott feltételeknek, ő ugyanis a volt katona kegyelemben részesítését és azonnali szabadon engedését kérte.

Csakhogy a Twitteren közölt feltételek nem említettek azonnali szabadlábra helyezést.

Manninget 2013-ban 35 év szabadságvesztésre ítélték, mert átadott a Wikileaksnek mintegy 750 ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot, valamint videofelvételt. A szivárogtató 2009-ben a katonai hírszerzés elemzőjeként szolgált Irakban, és 2010-ben szivárogtatta ki a bizalmas anyagokat. Még abban az évben elfogták az amerikai hatóságok, 2011 óta Kansas állam katonai börtönében raboskodik.

Chelsea Manning még tavaly novemberben fordult kérelemmel Barack Obamához, hogy kegyelem helyett csökkentse büntetését hat évre. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik