Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 egyszerű lépés: így süss otthon ropogós kenyeret!

default user icon
MME
A házi kenyér ízletesebb és egészségesebb, mint a bolti, mert kihagyhatod belőle a tartósítószert. Elkészítése ráadásul egyszerű és rendkívül látványos. Próbáld ki te is és varázsolj ropogós, aranybarna kenyeret az asztalra!

Téved, aki azt hiszi, hogy kenyeret sütni nehéz. Semmivel sem bonyolultabb, sőt, jóval könnyebb, mint a legtöbb sütemény elkészítése. A titok nyitja mindössze annyi, hogy pontosan be kell tartani a receptben szereplő mennyiségeket. Itt nem működik a "megkóstolom, és majd ezt-azt beleteszek még"-elv, mivel kenyerünk állaga múlhat azon, hogy miből mennyit használunk.

MIELŐTT NEKIÁLLNÁL...

Általánosságban elmondható, hogy a fehér lisztből készült tészták gyorsabban megsülnek, mint "barna" társaik, ám a teljes kiőrlésű lisztből sütött - és a különböző magvakkal ízesített - kenyerek sokkal egészségesebbek, szebbek, finomabbak. Megéri tehát kísérletezni az ízekkel!

1. MILYEN RECEPTET KÉSZÍTESZ?

Válasszuk ki a számunkra legszimpatikusabb receptet, és gondosan mérjük ki a hozzávalókat. Tartsuk szem előtt, hogy a barna lisztből készült kenyér sokkal tömörebb lesz, mintha fehér lisztből készült volna, ezért ne variáljuk a leírtakat.  

2. óvatosan a kelesztéssel!

Konyhai robotgéppel keverjük össze a hozzávalókat és alaposan dagasszuk meg a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy amennyiben nem élesztőporral sütünk, az élesztőt meleg tejjel vagy vízzel keverjük össze, így hamarabb megkel. 

3. dolgozd át a tésztát!

10-15 percen keresztül dolgozzuk át alaposan kézzel is a kenyerünket, mivel a robotgép dagasztó fejei gyakran nem egyenletesen gyúrják át a tésztát. Lisztezett nyújtólapon formáljunk belőle kenyér, kifli vagy cipóformákat. 

4. Hagyj neki időt!

Műanyag tálban, konyharuhával letakarva hagyjuk kelni a tésztát legalább egy órán át. Legjobb, ha a radiátoron vagy a sütő közelében helyezzük el, a lényeg az, hogy melegben legyen. 

5. Vagdosd be a tetejét

Vajazzunk ki egy nagy tepsit, és helyezzük bele a megkelt kenyereket. Éles késsel vágjuk be körülbelül fél cm mélyen a tetejüket (ezek majd sülés közben szépen kettényílnak), és felvert tojássárgával kenjük meg. 

6. Díszítsd a tetejét!

Ízlés szerint szórjuk meg lenmaggal, szezámmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal, mákkal vagy korpával a már megkent kenyereket. Szép mintákat készíthetünk, amelyek a tojásnak köszönhetően a tésztán maradnak.

7. Süsd készre!

Közepes lángon, recepttől függően 45-50 perc alatt süssük készre kenyereinket, és spéktűvel ellenőrizzük, hogy a belseje is kellőképpen átsült-e. Ha a tészta tetejét kicsit megkapná a meleg, borítsuk be alufóliával. Ropogósabb lesz a kenyér, ha a tepsi alá egy kis fazékban vizet helyezünk.

Jobb, mint a fehér!

A teljes kiőrlésű liszt rostokban gazdag, így kedvező hatással van az emésztésre és csökkentheti a zsír koleszterinszintjét. Különösen magas a B1-vitamin tartalma, amely a szénhidrátok anyagcseréje, és az idegrendszer működése szempontjából elemi fontosságú. (Hiánya esetén nem - vagy csak nehezen - tudjuk megemészteni a szénhidrátokat.) Magas magnézium-, réz-, mangán-, króm- és szeléntartalma jelentős szerepet tölt be az egészségünk megőrzésében.

Kenyérreceptek a Mindmegettén! >>>

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss