A depressziós kismamák korábban szülnek

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

Koraszülöttnek az a baba számít, aki a tervezettnél három héttel hamarabb, tehát a 37. terhességi hét előtt jön a világra. A koraszülésnek számos anyai, illetve magzati oka lehet, de most egy új összefüggésre is fény derült.

Egy 791 terhes nő bevonásával végzett vizsgálat eredménye szerint a depressziós kismamák esetében sokkal nagyobb a koraszülés valószínűsége, mint a nem depressziósok esetén, és ez a rizikó a hangulat romlásával tovább nő. A tanulmány szerint azoknak a kismamáknak, akik kora terhességük alatt depresszióval küzdöttek, kétszer nagyobb a kockázatuk a koraszülésre.

A pontos összefüggés a hangulatzavar és a koraszülés között még nem teljesen tisztázott. Ami biztos, hogy az antidepresszánsokat nem lehet okolni, hiszen a vizsgálatban részt vevő nők mindössze 1,5 százaléka szedett ilyen gyógyszert a terhesség alatt, és ha őket kivesszük a vizsgálatból, az eredmény akkor sem változik jelentősen.

Nem kell eltitkolni a problémákat

A problémára biztosan nagyobb figyelmet kell fordítani a jövőben, hiszen, ahogy azt az egyik kutató elmondta, a terhesség alatti depresszió eddig nem kapott elég figyelmet. Aluldiagnosztizált és rosszul kezelt betegség, a terhes nők által gyakran tagadott, elutasított betegség. Pedig a probléma létezik, hiszen a vizsgálatba bevont közel 800 nő közül is több mint 40 százaléknak volt kimutatható depressziója és ezek több mint felénél súlyos hangulatzavart állapítottak meg.

Miután sorra vették az egyéb rizikófaktorokat (anyai életkor, képzettségi szint, volt-e korában koraszülése) azt találták, hogy a komoly depresszióban szenvedőknél 2,2-szer gyakrabban történt koraszülés. Azoknak a nőknek, akiknél stresszes életet, az anamnézisben koraszülést vagy fogantatási problémákat mutattak ki, még nagyobb volt a kockázatuk a szülés terminus előtti megindulására.

Egyelőre nem tudják, mi a pontos összefüggés, de maga a vizsgálat mindenképpen arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a szülők hajlamosak minden áldozatot meghozni a gyermekükért és számos kellemetlenséget elviselnek, ezt nem kellene eltűrniük és eltitkolniuk, hiszen a terhesség alatt fennálló depressziónak egészségügyi következménye is lehet mind a gyerekre, mind pedig az anyára nézve.

További tanácsok terhesség idejére

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Forrás: health.com

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.