Belföld

Gulyás Gergely szerint nincs napirenden a civilek vagyonnyilatkozata

A Fidesz-alelnök szerint a véleménynyilvánítás szabadsága Németh Szilárdot is megilleti.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke szerint nincs napirenden, hogy vagyonnyilatkozatra kötelezzék a „Soros-pénzeket” elfogadó civil szervezetek vezetőit.

Az atv.hu-nak adott interjúban a politikus visszautalt arra, hogy Németh Szilárd Fidesz-alelnök korábban eltakarítással fenyegette ezeket a szervezeteket, Soros György pedig a magyar kormánytagok fenyegetéseiről beszélt. Gulyás szerint Soros „nem képes igazat mondani”, a kormány tagjai a miniszterelnök és a miniszterek, ebből a körből senki semmilyen fenyegetést nem fogalmazott meg. De azt is mondta, hogy

a magyar civil társadalom több mint 75 ezer szervezetét kár lenne összetéveszteni a jogállami elkötelezettség jegyében országokat államcsődbe juttató, ezáltal emberek százezreit nyomorba döntő tőzsdecápa kegyeltjeivel, akiket az átláthatóság követelményén kívül semmi nem fenyeget.

Gulyás kijelentette: Magyarországon véleménynyilvánítási szabadság van, és ez Németh Szilárdot is megilleti. Szerinte Orbán Viktor korábban európai dimenzióban, az amerikai elnökválasztás eredményével összefüggésben beszélt arról, hogy az idei év „Soros és az általa szimbolizált erők, NGO-k kiszorításáról fog szólni”.

Az interjúban előkerült, hogy a TASZ, a Transparency International és a Helsinki Bizottság sem titkolja, hogy kapnak támogatást a Nyílt Társadalom Alapítványról. Erre Gulyás annyit reagált, hogy „nagyon helyes, ezért nem is szeretném három szervezetre szűkíteni a vitát, hanem általánosságban az átláthatóság élvének kikényszeríthetőségében indokolt egyetértenünk”. Hozzátette: ha ebben egyetértenek, akkor legalább részben ma is létezik az az egyetértés, ami 2006 ősze után ezen szervezetek és a Fidesz között megvolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik