Nincs határa az MNB-s álláshalmozásnak

2017.01.23. 19:12 Módosítva: 2017.01.23. 20:37

Új felügyelőbizottsági tagot választott a Budapesti Értéktőzsde, és sajtóközleményük szerint egy neves szakembert sikerült megnyerniük a posztra. 

Kardkovács Kolosról van szó, aki számára nem ismeretlen feladat a gazdasági társaságok felügyelete, hiszen ez a negyedik felügyelőbizottsági tagsága: korábban a Magyar Nemzeti Bank alapítványai közül kettőnek fb-tagja, egynek fb-elnöke, egy továbbinak pedig kuratóriumi tagja volt.

Emellett pedig az MNB Monetáris Tanácsának jelenleg is tagja, dacára annak, hogy gyors pénzügyi karrierje előtt jogászként tevékenykedett. Tőzsdei kinevezése feltehetően nem független attól, hogy a BÉT korábban az MNB kezébe került

Csak felváltva halmozza az állásokat Kardkovács Kolos

Korábban cikkünkben azt írtuk, hogy Kardkovács Kolos egyidejűleg tölti be MNB monetáris tanácsi, MNB alapítványi és BÉT-felgüyelőbizottsági tagságát. Ezt arra alapoztuk, hogy a cikk közzétételekor az MNB alapítványai közül négynek a honlapján is fel volt tüntetve, mint az adott alapítvány tisztségviselője.

Időközben az MNB tájékoztatott minket arról, hogy Kardkovács Kolos korábban már lemondott alapítványi tisztségeiről. Tehát nem egyszerre viseli ezeket a pozíciókat, hanem egyszerre csak kettőt.

A jogász Kardkovács korábban helyettes államtitkár volt Matolcsy György jegybankelnök gazdasági minisztersége idején, emellett azzal szerepelt a hírekben, hogy ügyvédi irodája egy olyan konzorcium tagja volt korábban, amely negyedmilliárdos NFÜ-támogatást kapott.

Az MNB-nél üzemeltetési igazgatóból lett monetáris tanács tag, 2015-ben az MKB beszerzési főnöke is volt.