Azzal szívatta az állam a súlyos betegeket, hogy minden pénzüket fűre kellett költeniük

Egészségügy
2017 január 23., 19:08
comments 159

Tavaly áprilisig Németországban csak 647 olyan ember volt, akiknek a súlyos betegségükre való tekintettel engedélyezték, hogy orvosi marihuánát használjanak fájdalomcsillapítóként. Közben persze jóval több emberen lehetett volna segíteni ezzel,

csakhogy sokakat elriasztott, hogy saját zsebből kellett állniuk a költségeket, ráadásul csak a gyógyszertárakban megszabott aranyáron szerezhették be a füvet.

Előre megtekert, izraeli gyógyspanglik
photo_camera Előre megtekert, izraeli gyógyspanglik - Fotó: AFP/Jack Guez
Mivel a német kormány belátta, hogy az orvosi marihuána beszerzése komoly anyagi terheket jelentett a rászoruló betegeknek, az egészségügyi minisztérium a nyár elején benyújtotta azt a törvénytervezetet, amely előírja az egészségpénztáraknak, hogy állniuk kell a költségeket.

Persze sokat segített volna a helyzeten, ha az engedélyt kapó betegek maguknak nevelgethették volna a kenderpalántákat, de eddig ezt csak egy 53 éves, mannheimi férfinak sikerült kiharcolnia. A német gyógyszerészeti hatóság tavaly novemberben engedélyezte a szklerozis multiplexben szenvedő betegnek, hogy saját használatra évi 130 tő kannabiszt termesszen a fürdőszobájában.

A férfi a kérelmében pont arra hivatkozott, hogy ha nem termeszthet magának a kendert, akkor havonta 1500 eurót kell erre költenie, amit nem engedhet meg magának. Végül a közigazgatási bíróság engedélyezte neki az otthoni termesztést, mert a kannabisz tényleg segít a súlyos, halálos és gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség tüneteinek kezelésében.

A többi betegnek továbbra is a gyógyszertárból kellett beszereznie 15 eurós grammonkénti áron.

Fotó: AFP/Jack Guez
photo_camera Fotó: AFP/Jack Guez

Múlt csütörtökön a német parlament ellenszavazat nélkül fogadta el az orvosi marihuána legalizálását. Ennek köszönhetően márciustól a súlyos betegeknek nem kell a bonyolult különeljárásokkal bajlódniuk, hanem egyszerűen felírathatják az orvosukkal, ha kannabisszal akarják kezelni a fájdalmukat, az egészségpénztáraknak pedig meg kell téríteniük a költségeket.

Ugyanakkor továbbra is tilos, hogy a betegek saját maguknak termesszenek, törvény szerint az orvosi célú kannabisztermesztést az állam fogja szabályozni. Az új törvény szerint csak azoknak lehet gyógyszerként füvet felírni, akik súlyos betegségben szenvednek, és nincs lehetőség egyéb terápia alkalmazására.

Mivel a extrém ár eddig sok beteget elriasztott az orvosi marihuána használatától, az állami finanszírozással most megugorhat a keresletet. A becslések szerint az országban 80 ezer és 1,6 millió közötti azoknak a súlyos betegeknek a száma, akiknek megkönnyítené az életét, ha az állam támogatná az orvosi marihuána használatát.

Ha pedig többen fogják használni, az államnak biztosítani kell az ellátást is, mert eddig holland importból oldották meg.

Ezért a kormány államosítaná a termesztést, és egy állami kannabiszügynökséget hozna létre, hogy hazai nevelésű kenderrel tudják kielégíteni a megugró igényeket.

Kannabiszfarm Johnstownban - Fotó: AFP/Drew Angerer/Getty Images
photo_camera Kannabiszfarm Johnstownban - Fotó: AFP/Drew Angerer/Getty Images

Ugyanakkor Georg Wurth, a Német Kannabiszszövetség elnöke nem teljesen elégedett a most elfogadott törvénnyel. A csütörtöki szavazás után arról beszélt, hogy ezzel egy 14 éve tartó küzdelem ért véget. Ugyanakkor azt sajnálja, hogy a betegek továbbra sem termeszthetnek füvet saját felhasználásra, pedig ezzel biztosíthatnák maguknak a megfelelő minőséget. Szerinte ezzel a legnagyobb gond az, hogy míg a különböző kenderfajtáknak más-más hatása van, addig a a gyógyszertárakban jóval szűkebb a választék.

Másrészt azt is kifogásolta, hogy a törvény nem határozza meg egyértelműen, kik írathatnak fel maguknak orvosi kannabiszt, hiszen a szövegben csak „súlyos betegekről” van szó, de nem tudni, hogy ebbe beletartoznak-e a figyelemzavarral vagy a depresszióval küzdők. Jelenleg 100 ezer olyan beteg lehet Németországban, akik a törvénynek köszönhetően könnyebben hozzá tudnak jutni az orvosi marihuánához, de hosszú távon ez a szám sokszorosára is nőhet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.