Nagyvilág

Trump megvonta a szövetségi forrásokat az abortuszt emlegető szervezetektől

Az elnök korábban azt is mondta, hogy szerinte büntetni kellene az abortuszon átesett nőket, de végül szerencsére meggondolta magát.

Donald Trump hétfőn olyan rendeletet fogadott el, amely megtiltja, hogy azok a civil szervezetek, amelyek családtervezéssel foglalkoznak és ügyfeleik számára az abortuszt is lehetőségként említik, szövetségi támogatásban részesüljenek.

A szervezeteknek lényegében választaniuk kell: továbbra is részesülni kívánnak szövetségi juttatásban és semmilyen formában nem említik az abortusz lehetőségét az általuk segített nők számára, vagy pedig más források után néznek.

Donald Trump már korábban kijelentette: szerinte az abortuszon átesett nőket valamilyen formában meg kellene büntetni. Igaz, ezt a kijelentését később visszavonta.

Jeanne Shaheen szenátor, a szenátus külügyi bizottságának egyetlen női tagja azt mondta:

Donald Trump rendeletével évtizedek kutatásait hagyta figyelmen kívül, ehelyett ideológiai alapú politikát erőltet a nőkre és a családokra.

Rámutatott: ha a családtervező szolgáltatások és a fogamzásgátlók könnyen hozzáférhetőek, kevesebb a nem kívánt terhességek, csecsemőhalálok és abortuszok száma. Ha pedig a nők maguk dönthetnek reprodukciós jogaikról, az az ő és gyermekeik hosszú távú egészségére is kihat, ami gazdasági hasznot is von maga után. (Jezebel, Huffington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik