Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Sütőtökös bulgur

Akár bulgur-rizottónak is lehetne nevezni ezt a remek köretet

2017. február 06. - Eddi konyhája

16523607_1430849306926208_699545008_o.jpg

A szükség szülte ezt a receptemet. Már máskor is volt arra példa, hogy valami nem úgy sikerült, ahogy elterveztem, ezért változtatnom kellett az eredeti tervemen, és az eredmény egy isteni étel lett. Ez történt most is. :)

Volt itthon sütőtököm, és elhatároztam, hogy sütőtökpürét készítek belőle, amit még sosem csináltam. Eddig csak levest és muffint készítettem sütőtökből, gondoltam, most újítok. Sajnos a végeredmény nem olyan lett, mint vártam, mert így önmagában, befűszerezve továbbra sem bírom megenni a sütőtököt, csak ha hozzákeverek még valamit. Ezért úgy döntöttem, hogy nem leves, és nem muffin lesz, hanem sütőtökös bulgur. Az ötlet onnan jött, hogy nagyon szeretem a bulgurt, de eléggé száraz, ha nincs hozzá valami szósz. Mivel kipróbáltam már paradicsomszószos verzióban, és az remek lett, ezért gondoltam, a sütőtökpüré is jót fog tenni neki: krémesebb, szaftosabb lesz, és a bulgur lágyítani fogja a sütőtök ízét. Így is történt. :) Annyira finom lett, hogy most már ez az egyik kedvenc köretem. :)

Hozzávalók (3-4 adagra):

- 1 kisebb sütőtök (vagy egy nagy fele)

- 3-4 adagnyi bulgur (nálam ez 2 dl-es bögrényi)

- 1 tk reszelt gyömbér (ízlés szerint)

- fél tk őrölt rozmaring (ízlés szerint)

- só, bors (ízlés szerint)

- egy kis darabka vaj (elhagyható)

Elkészítés:

A sütőtököt vágjuk hosszában félbe, távolítsuk el a magjait, tegyük sütőpapíros tepsire, és süssük addig, amíg szépen megbarnul a tetejük (ez kb. 40-60 perc a sütőtök méretétől függően). Ha kihűlt, kaparjuk ki a puha belsejüket egy keverőtálba. Egy botmixerrel pürésítsük simára.

received_1380977161913423_2_1.jpg

Az ízesítők mennyiségéhez azért írtam, hogy ízléstől függően adagoljuk, mert nincs két egyforma méretű sütőtök. Fűszerezés közben kóstolgassuk, és ha túl sok lett a püré, tegyünk még hozzá, de le is fagyaszthatjuk a felesleget, én is ezt tettem. Nagyon jól jön, ha kevés az idő, vagy nincs otthon sütőtök.

Főzzük meg a bulgurt. Egy rész bulgurhoz két rész víz kell. Én 3-4 adaghoz egy 2 dl-es bögrét használok. 1 teáskanál sóval együtt egy lábasba teszem a bulgurt és a vizet, felforralom, majd takaréklángon addig főzöm, amíg a bulgur felszívja a vizet. Ekkor hozzáadjuk a fűszeres pürét, és mint egy rizottót, jól elkeverjük. Én annyi pürét adtam a bulgurhoz, hogy kicsit krémes állaga legyen, egy kis darabka vajat is tettem hozzá, de ez elhagyható.

Nagyon finom köret, illik húsokhoz, halakhoz, de más zöldségekkel kombinálva önálló fogásként megállja a helyét. Próbáljátok ki!

Főzésre fel! :)

 

 

süti beállítások módosítása