A szükség szülte ezt a receptemet. Már máskor is volt arra példa, hogy valami nem úgy sikerült, ahogy elterveztem, ezért változtatnom kellett az eredeti tervemen, és az eredmény egy isteni étel lett. Ez történt most is. :)
Volt itthon sütőtököm, és elhatároztam, hogy sütőtökpürét készítek belőle, amit még sosem csináltam. Eddig csak levest és muffint készítettem sütőtökből, gondoltam, most újítok. Sajnos a végeredmény nem olyan lett, mint vártam, mert így önmagában, befűszerezve továbbra sem bírom megenni a sütőtököt, csak ha hozzákeverek még valamit. Ezért úgy döntöttem, hogy nem leves, és nem muffin lesz, hanem sütőtökös bulgur. Az ötlet onnan jött, hogy nagyon szeretem a bulgurt, de eléggé száraz, ha nincs hozzá valami szósz. Mivel kipróbáltam már paradicsomszószos verzióban, és az remek lett, ezért gondoltam, a sütőtökpüré is jót fog tenni neki: krémesebb, szaftosabb lesz, és a bulgur lágyítani fogja a sütőtök ízét. Így is történt. :) Annyira finom lett, hogy most már ez az egyik kedvenc köretem. :)
Hozzávalók (3-4 adagra):
- 1 kisebb sütőtök (vagy egy nagy fele)
- 3-4 adagnyi bulgur (nálam ez 2 dl-es bögrényi)
- 1 tk reszelt gyömbér (ízlés szerint)
- fél tk őrölt rozmaring (ízlés szerint)
- só, bors (ízlés szerint)
- egy kis darabka vaj (elhagyható)
Elkészítés:
A sütőtököt vágjuk hosszában félbe, távolítsuk el a magjait, tegyük sütőpapíros tepsire, és süssük addig, amíg szépen megbarnul a tetejük (ez kb. 40-60 perc a sütőtök méretétől függően). Ha kihűlt, kaparjuk ki a puha belsejüket egy keverőtálba. Egy botmixerrel pürésítsük simára.
Az ízesítők mennyiségéhez azért írtam, hogy ízléstől függően adagoljuk, mert nincs két egyforma méretű sütőtök. Fűszerezés közben kóstolgassuk, és ha túl sok lett a püré, tegyünk még hozzá, de le is fagyaszthatjuk a felesleget, én is ezt tettem. Nagyon jól jön, ha kevés az idő, vagy nincs otthon sütőtök.
Főzzük meg a bulgurt. Egy rész bulgurhoz két rész víz kell. Én 3-4 adaghoz egy 2 dl-es bögrét használok. 1 teáskanál sóval együtt egy lábasba teszem a bulgurt és a vizet, felforralom, majd takaréklángon addig főzöm, amíg a bulgur felszívja a vizet. Ekkor hozzáadjuk a fűszeres pürét, és mint egy rizottót, jól elkeverjük. Én annyi pürét adtam a bulgurhoz, hogy kicsit krémes állaga legyen, egy kis darabka vajat is tettem hozzá, de ez elhagyható.
Nagyon finom köret, illik húsokhoz, halakhoz, de más zöldségekkel kombinálva önálló fogásként megállja a helyét. Próbáljátok ki!
Főzésre fel! :)