Írd be, mit keresel:

Tavaszváró, tárkonyos és tejszínes pulykaragu

A különféle zöldséges és szárnyashúsos raguk gyorsan elkészülnek, könnyű, mégis tartalmas és ízes fogások. Ez a tárkonyos, pulykahúsos változat fél óra alatt kész, selymes, friss és finom.

Cookta - 2023.02.25.
Tavaszváró, tárkonyos és tejszínes pulykaragu

A tárkony a raguk és ragulevesek biztos fűszere: nagyon jól illik a tejszínnel gazdagított zöldséges fogásokhoz, akár húsmentes, akár húsos változatban főzzük. Húsok közül elsősorban a szárnyasokhoz és a bárányhúshoz passzol leginkább, frissé, üdévé teszi az ételt, emellett a citrom is remekül kiegészíti, így még pikánsabbá tehető az étel.

Fotók: Hámori Zsófia

A tárkony nemcsak ízletes fűszernövény, de gyógyhatása is fontos: segíti az emésztést, görcsoldó és nyugtató hatása is van, valamint segíti a mérgező anyagok távozását a szervezetből. Ezekhez a hatásokhoz érdemes herbateaként forrázva fogyasztani.

A tárkonyos ragufélékbe bátran tehetünk bármilyen zöldséget felaprítva, a sárgarépa és a zöldborsó mellett mehet bele felkockázott karalábé, zsenge cukkini, de akár kis rózsákra szedett brokkoli vagy karfiol, ha tartalmasabbá szeretnénk tenni, akár burgonya is.

Az alábbi tavaszi pulykaragu tökéletes könnyű ebéd vagy vacsora párolt rizzsel, de hosszabb lével főzve tartalmas levest is készíthetünk ugyanennek a receptnek a változataként.

Fotók: Hámori Zsófia

Tavaszi tárkonyos pulykaragu

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 10 dkg zöldborsó
  • 50 dkg pulykamellfilé
  • 2 teáskanál morzsolt tárkony
  • 2 dl főzőtejszín
  • ¼ citrom leve
  • bors
  • olaj

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy serpenyőben olajon üvegesre dinszteljük. A pulykát felcsíkozzuk, a hagymához adjuk, sóval, borssal ízesítjük.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

A sárgarépát apró kockákra vágjuk, majd a raguhoz adjuk a borsóval együtt.

Fotók: Hámori Zsófia

Tárkonnyal fűszerezzük, legalább 10 percig pároljuk lefedve.

Fotók: Hámori Zsófia

Ha már megpuhult a hús és a zöldségek is, lassanként hozzáöntjük a tejszínt, összeforraljuk. Végül ízlés szerint kevés citromlét facsarhatunk bele.

Fotók: Hámori Zsófia

Párolt rizzsel tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.