Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Apró fánkok és omlós húsok: ezt edd, ha Ciprusra utazol!

Ciprusi utazást tervezel, mert Európa idei kulturális fővárosa, Páfosz érdekel, amely előtt a szerelem istennője kikelt a habokból vagy csak ejtőznél a tengerparton? Bármerre jársz is a szigeten, mindenfelé jó ízek fogadnak!

A mediterrán jellegű konyha sajátosan egyesíti a görög, török, arab, olasz, valamint francia elemeket és az egyértelműen keleti hatást tükröző szirupos, nagyon édes desszertektől eltekintve rendkívül egészséges. Mindent friss, jó minőségű helyi alapanyagokból készítenek és az ételeket gyakran közel-keleti fűszerekkel ízesítik.

Meze

Érdemes ezt rendelni, ha egy ültő helyedben szeretnél minél több ciprusi specialitást megízlelni. Húsos és halas változatában egyaránt szerepelnek különféle mártások, saláták és sajtok. Jobb vendéglőkben 15-20, sőt 30-féle kis adag ételt is kihoznak, ezért csak „sziga-sziga, ahogy a helyiek mondják. Vagyis szép lassan eszegess, hogy mindennek maradjon hely a pocakodban! Készülj fel rá, hogy 3-4 órát is eltölthetsz a csipegetéssel.

Kezdhetsz citromos-fokhagymás-zöldfűszeres-olívaolajos marinádban tálalt zöld olajbogyóval (tsakistes), aztán jöhet egy kis joghurtos-mentás uborka (talattouri), majd parasztsaláta és friss kenyér halikrakrémmel (taramosalata), szezámpasztával (tahini), polip vörösborban (octapodi krasato) és csiga paradicsomszószban (karaoli yahni), kocsonyázott sertéshús (zalatina), némi savanyított karfiolrózsa (moungra) és kaprilevél (kappari), végül friss zöldségek sóval, citrommal ízesítve, esetleg tojással megsütve... Ezután következnek a tartalmasabb halas és húsos falatok, amelyeket egy más alkalommal önálló fogásként is megrendelhetsz, ha netán kidőlnél.

Bár a magyar helyesírás szabályai szerint fonetikusan át kell írni a görög szavakat, az ételneveknél meghagytuk az angol változatot, mert így szerepelnek a helyi étlapokon.

Levesek

A tápláló és laktató hagyományos levesekbe tarhonyaszerű trahanas (vagy tarhanas), egy hajdinából és joghurtból készülő szárított betét kerül, esetleg hántolt búzát és joghurtot vagy aludttejet tartalmaznak.

Az avgolemono nevű citromos húslevesbe rizst főznek.

Hal- és húsételek

Lenyűgöző a halak és a tenger gyümölcseinek választéka, amely a kardhaltól a tintahalig terjed. 

 

A nemzeti húsételnek számító afeliához a felkockázott, koriandermagos vörösborban pácolt sertéshúst megpirítják, és némi vízzel felöntve félpuhára, majd a páclében készre párolják. Bulgurral fogyasztják.

A szőlőlevélbe töltött dolmades a töltött káposztára hajaz. A kefte megfelel a fasírtnak, de a fűszerek miatt teljesen más az íze. Családi ünnepek és piknik alkalmával a ciprióták nyársra húzott nagy darab bárány- vagy sertéshúsokat grilleznek faszénparázs fölött, ez a souvla. A rablóhúshoz hasonló souvlakia salátával pitába töltve is kapható (souvlitzidiko).

A méhkas formájú agyagedényben saját levében párolódó, krumplival tálalt bárányhús (ofto kleftiko) olyan omlós, hogy leválik a csontról. Sütnek kecskét és nyulat is.

Édességek

A leveles tésztából sütött galaktoboureko mellett kóstold meg a mentaízű anari sajttal töltött tésztatáskákat (bourekia).

A baklavához hasonlóan népszerű kataifi (vagy kandaifi) az angyalhajra emlékeztető tésztájától úgy néz ki, akár egy szénaboglya.

A lokoumades fahéjas sziruppal bevont apró fánkocska. 

Ne hagyd ki a piacokat!

Nézd meg, milyen zöldségeket vásárolnak a ciprusi háziasszonyok: láthatsz pl. okrát, fekete pöttyös tehénbabot és lila articsókát. Az édesburgonyához hasonló kolokasi kiváló sertéshúshoz, és állítólag Oroszlánszívű Richárd 1191-ben Limasszolban tartott lakodalmán is ez ették.

Júliustól novemberig mag nélküli szőlőt árulnak, de kedvelt a rozaki, ampelisimo és veriko fajta is. Utóbbi onnan kapta a nevét, hogy a britek nem győzték dicsérni: annyit mondogatták, hogy very good, míg rajta maradt... Februárban már érik az eper és egész évben bőséges a kínálat gyümölcsökből, valamint az ezekből készített befőttekből és olyan édes csemegékből, mint a fahéjas-szegfűszeges szirupban eltett zöld dió (karidaki) és a kandírozott citrushéj (kitrolemon).

Sajtok

Okvetlenül kóstold meg a kecske- és juhtejből készült, grillezhető halloumi sajtot. Itthon is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben. A másik specialitás a frissen túrószerű anari, amely száraz és érett állapotában a parmezánhoz hasonlít.

Brandy és borok

Nemzeti nedű a háromujjnyi párlatból, félujjnyi limonádéból, félujjnyi lime-léből és egy kevés angostura keserűből kevert, szódával felöntött savanyú brandy (sour brandy).

Régen a szigeten hasas cserépedényekben tárolták az olajat és a bort. Ma is láthatsz ilyen pithariákat, de jobbára csak dekorációs célt szolgálnak.

Az ókorban a bor alapozta meg a sziget gazdagságát, még a fáraóknak is szállították. A világ egyik legrégebbi, önálló néven nevezett desszertbora, a vörös Commandaria St. John a legenda szerint eredetileg Oroszlánszívű Richárd és a keresztes lovagok asztalára készült. A világszerte elismert Keo Hock, White Lady, Keo Claret és Domaine d’Ahera mellett kedvelt az otelló és az afames, valamint a kantara. Vörösekből nagyobb a választék.

Ciprus nevezetes tüzes vize a 45%-os zivania törkölypálinka.

JELENTKEZZ A MINDMEGETTE NAGY NYÁRI RECEPTVERSENYÉRE ÉS NYERJ!

Izgalmas hetek várják a Mindmegette látogatóit, hiszen július 12-én elindul nyári receptversenyünk. Két héten keresztül várjuk olvasóink grill, könnyű nyári főétel, sütés nélküli desszert és befőzés témájú fényképes receptjeit, melyet a mindmegette.hu oldalon tölthetnek fel.

Megéri velünk játszani, hiszen a játék végén a Mindmegette szakmai zsűrije kiválasztja a különböző kategóriák legjobbjait, akik között az első három helyezettet értékes pénznyereménnyel díjazzuk, az első helyezettek pedig nem kevesebb, mint 100 000 forinttal lesznek gazdagabbak. De a játék itt még nem ér véget! Augusztus 1-jétől olvasóinké lesz a főszerep, szavazhatnak a receptekre, a szavazók között pedig összesen 200 000 forintot sorsolunk majd ki.

Tarts velünk te is, és játssz receptversenyünkön az értékes pénznyereményekért!

Ezek is érdekelhetnek

Friss