Újabb csapás fenyegeti a Nagy-korallzátony koralljait

Újabb csapás fenyegeti a Nagy-korallzátony koralljait

Súlyos korallfehéredés várható a következő hetekben az ausztrál Nagy-korallzátonyon, amelynek bizonyos részeit már most a teljes pusztulás fenyegeti – írja az MTI a The Guardian című brit napilapra hivatkozva.

A műholdas hőtérképek szokatlanul meleg óceánvizet jeleztek Ausztrália keleti partjainál, miután egy héttel ezelőtt 47 fok feletti hőmérsékletet mértek az ország bizonyos területein. A korallfehéredés korai jeleit látva, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) piros jelzést adott ki a zátony északi és középső harmadának bizonyos részeire a következő négy hétre.

Színes hal, színtelen korallok: ha nem vigyázunk, mind elpusztulnak Fotó: U.S. Fish and Wildlife Service / Flickr.comForrás: Travelo

 A szakértők szerint 2043-ra éves rendszerességgel fordulhat elő tömeges korallfehéredés az ausztrál Nagy-korallzátonynál, ha az emberiség nem csökkenti a káros anyagok kibocsátását. Elképzelhetőnek tartják azt is, hogy a zátony talán meg sem éli a 2043-as évet.

A klímaváltozás mellett más veszélyek is leselkednek a korallokra. Mint megírtuk, a hawaii kormány éppen most készíti elő a kémiai fényvédők használatának betiltását a szigetország strandjain, hogy így óvja a közeli korallzátonyokat.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, vagy a korallokat más káros hatás éri, a bennük élő, és színüket adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra, és rajtuk keresztül az emberre is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek