A déli kikötőváros hangulatos francia negyedének szívében már a harmadik generáció működteti a régimódi Central Groceryt, amely a muffuletta szülőhelyeként hirdeti magát a cégtáblán.
MUFFULETTA SZENDVICS recept >>>
A Decatur Street-i fűszer- és csemegekereskedést Salvatore Lupo alapította 1906-ban, az akkori termelői piac mellett. A lánya, Marie Lupo Tusa a szícíliai konyháról szóló szakácskönyvében leírja, hogy a piacon áruló farmerek többsége maga is szicíliai volt. Ezek mindennap Lupónál vásárolták meg és fogyasztották el szerény ebédjüket. Letelepedtek egy kényelmetlen hordóra vagy zöldségesládára, és a térdükön egyensúlyozott tálcából falatoztak, ahogy a szülőföldjükön megszokták: külön-külön ették a szalámit, sonkát, darabka sajtot, az olívasalátát és a hosszúkás olasz kenyeret.
Signor Lupo kitalálta, hogy felvágja nekik a kenyeret, és mindent belepakol, hogy kézbe lehessen fogni, mint egy szendvicset. Miután a tömör és vékony focacciát lecserélte a puhább és kerek muffuletta cipóra, az ebédelni érkező farmerek egyre inkább megkedvelték a manapság muffnak becézett, muffaletta és mufeletta néven is elterjedt szendvicstortát.
Az idők folyamán az alapverzió újabb hozzávalókkal gazdagodott. A Decatur Streeten azonban változatlanul helyben sütik a szezámmaggal megszórt cipót, frissen szeletelik a szicíliai soppresseta szalámit és a provolone sajtot, továbbá a saját receptúrájuk szerint, többféle olívabogyóból, valamint főleg sült paprikából, kapribogyóból, marinált zöldségekből és fokhagymából készítik az elmaradhatatlan olajbogyó-salátát, amely üveges kiszerelésben is kapható.