Gombócos káposzta
2017. február 21. írta: GasztroÉden

Gombócos káposzta

img_20160928_181706.jpg

Tavaly nyáron készült az étel, a fotót már korábban feltöltöttem más oldalakra, de a hozzá tartozó recept az mostanáig váratott magára. Bográcsban készítettem el szabad tűzön, de gyakran készítem télen a hidegebb időkben is. 

Hozzávalók:

500 g darálthús

1 kg savanyított káposzta

1 vöröshagyma 

1 tojás 

bors

tejföl 

1 csésze rizs 

1 paradicsom

1 paprika 

ízlés szerint erőspaprika vagy chili 

2 db babérlevél

zsír 

liszt 

pirospaprika 

Nem szeretek bajlódni a vöröshagyma reszelésével így ha van konyhai robotgépünk akkor a vöröshagymát a tojással aprítsuk fel annyira, hogy egy tojásos hagymás krémet kapjunk. Ezt keverjük el a darált hússal, adjunk hozzá 1 tk fűszerpaprikát, fél tk borsot ízlés szerint sót 1 csésze rizst. 

Egy lábas aljába tegyünk egy réteget a nyers káposztából, vizes kézzel formázzunk egyforma közepes méretű gombócokat a masszából majd helyezzünk rá káposztát, újra gombócokat és fedjük be a maradék káposztával. Fél-1 dl vízzel öntsük fel úgy hogy az edény oldalán csurgassuk rá a folyadékot és tegyük fel közepes lángon főni. 

Helyezzünk a tetejére babérlevelet, paradicsomot és paprikát majd fedővel lefedve legalább 30 percen keresztül pároljuk. 30 perc elteltével öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje a káposztát, és közepes hőfokon éppen gyöngyözve főzzük tovább amíg a gombócok és a káposzta is megpuhul. 

A végén szedjük ki a paprikát, paradicsomot, babérlevelet. Ennél a fázisnál én a gombócokat is ki szoktam szedni és berántom egy kis mennyiségű világos paprikás rántással melyet zsírból, lisztből és pirospaprikából készítek. Van aki rántás nélkül készíti ez már ízlés dolga. Majd ha átforraltuk a rántással itt kóstoljuk meg és szükség esetén ízlés szerint sózzuk, borsozzuk ha kell. Visszatehetjük a gombócokat forraljunk rajta még egyet és már tálalhatjuk is. Tejföllel meglocsolva az igazi. 

A hagyományos töltött káposzta helyett szoktuk készíteni, aki szeretné káposztalevélbe is töltheti a tölteléket, illetve a húst is fűszerezheti másképp. A káposzta készítésnél ahány ház annyi szokás. Van aki füstölt húst is tesz bele, van aki majorannát is tesz hozzá és a balkán területén gyakori, hogy babbal spékelik meg az egyébként is laktató ételt. 

Készítsd el te is a saját verziód!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr10012237110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása