Foci

Végre megtudtuk, miért kapta a legtöbb TAO-támogatást a Puskás Akadémia

Bánki Erik, az MLSZ elnökségi tagja volt kedden a Digi Sport Reggeli Start című műsorának a vendége. A beszélgetés során több témát igen fontos témát érintett. Kifejtette véleményét a Puskás Akadémiáról és Mészáros Lőrincről, a klubok gazdaságpolitikájáról, valamint a téli szünet lehetséges lerövidítéséről.

Bánki elmondta, azért kapta a Puskás Akadémia a legtöbb TAO-támogatást, mert a felcsúti intézmény volt az első, amelyik stadionfejlesztésben gondolkodott és a kiszolgáló létesítményeit megtervezte.

Ez az intézmény volt a legfelkészültebb és a leggyorsabban reagált a TAO-s lehetőségre. Mivel azonban ott a fejlesztések befejeződtek, az elkövetkező időszakban a támogatások mértéke kiegyenlített lesz a többi akadémiával összehasonlítva.

A szövetség elnökségi tagja elmagyarázta, miért jó, hogy Mészáros Lőrinc az eszéki futballt támogatja, nem mondjuk a pécsit.

Mészáros Lőrinc az eszéki futballklubnak a tulajdonosa, jó lehetőségei vannak, nagy potenciál van a klubban és a horvát futballban. Felvidéki, délvidéki, székelyföldi és kárpátaljai akadémiák is támogatásban részesültek az utóbbi időszakban. Délvidéken is jelentős magyarság él, egy ilyen eszéki beruházás kitörési lehetőség a környéken élő magyaroknak.

Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

Bánki Erik a bajnokságot érintő kérdésre elmondta, szeretnék lerövidíteni a téli szünetet, ehhez viszont fűthető pályákra lenne szükség.

A fűtött pályákkal szeretnénk lerövidíteni a téli szünetet a versenyképesség érdekében. A téli fűtési időszak 8-10 millió forintot igényel, ennek kigazdálkodása egy NB II-es klub esetében nem elvárható, ezért maradta el a Balmazújváros bajnoki mérkőzése annak ellenére, hogy van pályafűtés. Éppen ezért az üzemeltetéshez is biztosítani kell TAO-s támogatást. Az új stadionok pályafűtése már adott, az NB I-ben a következő szezontól ezzel már nem lesz gond, míg az NB II-ben 3-4 éven belül az összes pálya fűthető lesz.

A klubok gazdaságpolitikájával kapcsolatban kifejtette, szeretnék ha öt éven belül piaci alapon működne a magyar foci.

2011-től működik a TAO támogatási rendszer, az volt a cél, hogy 10 év alatt kialakuljon a sportgazdaság, legyenek olyan cégek, vállalkozók, amelyek piaci alapon tudják működtetni a magyar labdarúgást. Minden adott ahhoz, hogy a következő ötéves TAO-s ciklus végére piaci alapon is meg tudjanak élni az NB I-es és az NB II-es klubok.

Íme, a teljes beszélgetés:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik