Kultúra

Filmhíradó: pillantson be a XX. század egyik legfontosabb magyar szobrászának műhelyébe

Így alkotott nyolcvan évvel ezelőtt Kisfaludi Stróbl Zsigmond.

Filmhíradós sorozatunk negyvenegyedik epizódjában kissé elkanyarodunk a sportteljesítményektől (mint leúszni a Dunán Pozsonytól Pestig) és furcsa találmányoktól (így például a bűnözőkre hálót lövő pisztolytól), és újra a művészet vizeire evezünk: nem is akárhogyan, hiszen a British Pathé gyűjteményében horogra akadt, talán sosem látott felvétel a XX. század első felének egyik legfontosabb magyar szobrásza, Kisfaludi Stróbl Zsigmond londoni műtermébe enged bepillantást.

A művész első gyűjteményes kiállítását 1909-ban rendezte, három évvel később viszont már nyugat-európai útra indult, sőt, egy évvel a világháború kitörése előtt – mindössze huszonkilenc éves volt ekkor – már meg is kapta élete első köztéri megbízását.

Ezt később természetesen számos másik követte, de ez, valamint négy évtizedes tanári karrierje (1921-1960 közt tanított a Képzőművészeti Főiskolán) mellett még arra is maradt ideje, hogy műveivel a világ számtalan pontján felbukkanjon, sőt, 1931-1939 közt saját műtermet tartott fenn Londonban. A lent látható film ezen évek egyikében – a leírás szerint 1937 egyik napján – készült, miközben egy ismeretlen nő, Londonderry mellszobrán, valamint az ekkor még csak tizenegy éves yorki hercegné, a későbbi II. Erzsébet brit királynő lovasszobrának makettjén dolgozik, egy pillantra azonban egy támaszkodó meztelen nő alakja, valamint a yorki hercegnő büsztje is feltűnik a képen.

És ha már azt hittük, hogy ennél egyszerűen semmi sem lehet meglepőbb, hirtelen betoppan a képbe 1925 irodalmi Nobel-díjasa, George Bernard Shaw, akivel kedélyesen körbedícsérik a műterem különböző pontjain lévő brit nemesi sarjak, valamint Shaw mellszobrát, a végén pedig az író még azt is megjegyzi, hogy talán egyszer meglátogatja majd Stróbl budapesti stúdióját is.

Hát nem elragadó?

Kisfaludi Stróbl egyébként olyan megkerülhetetlen műalkotásokkal gazdagította a magyar köztereket, mint a Nemzet Főterének nevezett Kossuth Lajos téren 2014-ig állt Kossuth-emlékmű, a Móricz Zsigmond körtér Szent Imre-szoborcsoportja, valamint a város fölé tornyosuló Gellérthegy Szabadság-szobra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik