Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zabpelyhes almás pite

90 perc
bonyolult
átlagos
8 adag
Hozzávalók
  • A pitetésztához:
  • 34 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 2 ek cukor
  • 22,5 dkg vaj
  • A töltelékhez:
  • 1 maréknyi zabpehely
  • 1 kg savanykás alma
  • 3 ek cukor
  • 1 ek barna cukor
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 ek liszt
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt szegfűszeg
  • csipet só
  • A morzsához:
  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg barna cukor
  • 3 dkg cukor
  • 1 kk fahéj
  • csipet só
  • 4 dkg zabpehely
  • 10 dkg puha vaj

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a hideg, felkockázott vajat úgy, hogy nagyobb vajdarabok is maradjanak benne. Kis részletekben hozzáadunk legfeljebb 2-3 ek jéghideg vizet, éppen csak annyit, hogy összeálljon a tészta. Korongot formázunk belőle, folpakba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük legalább fél órára.
  2. A pihentetett pitetésztát ki 1 cm vékonyra kinyújtjuk, majd megszórjuk egy maréknyi zabpehellyel, és 0,5 cm-esr enyújtjuk tovább. Kibélelünk vele egy piteformát úgy, hogy az aljára kerüljön a zabpelyhes rész, és körbevágjuk a szélét.
  3. Meghámozzuk a savanykás almát. Eltávolítjuk a magházukat, majd a húsukat vastagabb szeletekre vágjuk. Az almadarabokat összeforgatjuk a cukorral, barna cukorral, az olvasztott vajjal, a vaníliarúd kikapart magjaival, a liszttel, az őrölt fahéjjal, az őrölt szegfűszeggel és egy csipet sóval, majd a tésztára öntjük.
  4. A morzsához összedologozzuk lisztet a barna cukorral, cukorral, fahéjjal, egy csipet sóval, zabpehellyel, valamint a puha vajjal, és az alma tetejére morzsoljuk. Először 200 fokon kb. 30 percig sütjük a pitét, amíg a teteje megpirul, majd 175 fokon még 30 percig.

Ezek is érdekelhetnek

Friss