Belföld

A BOM elnöke szerint ha nincs olimpia, akkor a hármas metró kocsijai továbbra is kigyulladhatnak

Megtartották az első nyilvános vitát a budapesti olimpiai pályázatról az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában. Február 3-án már lett volna egy ilyen vita a műsorban, de akkor a hivatalos támogatók közül senki sem vállalta a részvételt. Az aláírások leadása után újra nekiálltak a szervezésnek, ekkor Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője száz százalékra ígérte a részvételét, de mégsem jelent meg a felvételen.

A szervezők oldaláról végül most Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom elnöke vállalta a felkérést, vele vitatkozott Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke.

Ha meglesz a kellő számú érvényes aláírás, Szalay-Berzeviczy és Fekete-Győr András is reméli, hogy lesz népszavazás a budapesti olimpiáról. Ha választania kell aközött, hogy legyen népszavazás vagy vonják vissza a pályázatot, mindketten a népszavazást választanák.

A BOM és a Momentum is támogatná az országos és a budapesti népszavazást is.

Nagyon jó lenne, ha a kormány a Momentumra és az emberekre is reagálva országos népszavazást írna ki

– mondta Fekete-Győr.

A Momentum elnöke szerint azért nem kell olimpia Magyarországnak, mert jelenleg más prioritásai vannak a nemzetnek. Ők úgy gondolják, addig nem lehet olimpiát rendezni, még nincsen jól fejlett egészségügyi és oktatási rendszer az országban.

A BOM elnöke ezzel szemben azt mondja, neki is ugyanez a prioritása, de valószínűleg ők másképp látják az ehhez vezető utat. Szerinte vagy úgy lehet előrelépni, hogy azt nézzük, mi van épp a pénztárcánkban, vagy kitűzünk egy hosszú távú célt.

Szalay-Berzeviczy. számára az olimpia nem azért fontos, mert száz év múlva szeretnénk csodálni egy stadiont, hanem azért, mert szeretnénk, hogy valami hasonló fejlődési tempó lenne az elkövetkezendő tíz évben is, ami jellemző volt a rendszerváltást követően, elsősorban az EU-csatlakozás után.

A BOM elnöke szerint az olimpia nem egy stadionokról szólóprojekt, hanem egy gazdaságfejlesztő, országépítő projekt.

Hozzátette, a BOM fennállása óta feladatának érzi a kommunikációt, szerinte könnyű lett volna, ha a Momentum még az elején egyeztetett volna velük arról, hogy egy olimpiát ellenző és támogató civil szervezet kezd aláírásgyűjtésbe.

Szalay-Berzeviczy megerősítette, hogy a pályázati bizottság eddig a 15 milliárd forintos költségvetés felét költötte el. Szerinte azért van, hogy valahol már 30 milliárdokról beszélnek, mert volt, hogy beleszámítottak egy ingatlanvásárlást is, ami nem a pályázathoz kapcsolódó költség, hanem a kormányzat befektetése. Illetve vita van arról is, hogy hová tartoznak a tao-pénzek.

Fekete-Győr hozzátette, hogy meghaladtuk azt a költségtervet, amit a kormány által rendelt, nemzetközi cég által készített megvalósíthatósági tanulmány állított. A BOM elnöke jelezte, hogy ezt a tanulmányt már kétszer aktualizálták.

Azt világosan kell látni, hogy ez egy cégnek a véleménye a jövőt illetően, mondta Szalay-Berzeviczy.

Szerinte ezt a költségtervet nem szentírásnak, hanem kiindulópontnak kell venni.

Ehhez képest nekünk az a dolgunk, hogy megtaláljuk azokat az elemeket, amikkel korlátozhatjuk a korrupciót vagy a túlköltekezést.

Fekete-Győr tart attól, hogy a vizes-vb-t a 2024-es olimpia tervébe helyezték bele mint stációt, úgy, hogy “ha ezt meg tudtuk rendezni, akkor 2024-ben is tudunk olimpiát rendezni”. Szerinte sosincs késő népszavazást tartani, főleg nem egy ilyen sok ezer milliárd forintos ügyben.

A BOM a kritikát inkább a meglévő ellenzéki pártoknak szánta amiatt, hogy a pályázat elindításakor a meglévő pártok megtehették volna ugyanazt, amit a Momentum megtett.

Miért nem lehetett akkor az MSZP-nek ezt az ügyet népszavazásra vinni?

A Momentum elnöke szerint mindenki büszke lenne arra, ha az országa meg tudna szervezni egy olimpiát, de a fő kockázatnak azt tartja, hogy megsokszorozódna a költségvetés.

Van 40 napnyi olimpiai fesztivál, utána jön egy több éves másnaposság, mondta Fekete-Győr.

A BOM elnöke szerint is fontos az, hogy minél erősebb legyen a kontroll, két dolgot kell megvizsgálni: maga a projekt megállja-e a helyét gazdaságilag, illetve ezt hogy tudjuk utána biztosítani. Erre az egyik válasz, hogy dobjuk el az egészet, az ő válaszuk viszont az, hogy mivel a projekt nagyon jó, így azt szeretnék elérni, hogy nyugodtan lehessen nekivágni a jövőnek.

Soha nincs megfelelő alkalom az olimpiára

– mondta.

Szerinte nem az a fő kérdés, hogy 2024-ben lesz-e olimpia, hanem az, hogy 2024 okán elindulunk-e végre a pályázat útján.

Ha nincs olimpia, akkor a hármas metró kocsijai továbbra is kigyulladhatnak

– mondta a BOM elnöke.

Ezt azzal indokolta, hogy az olimpiában a lényeg, hogy van egy rendezőelv és egy határidő, ami az ilyen intézkedéseket “kikényszeríti belőlünk”, mivel egyébként ezek a projektek elvesznek a hétköznapokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik