Írd be, mit keresel:

Tavaszváró színes-ízes lepény pulykamellel

Nagyon hosszúra nyúlt az idei tél, és szerintem már mindenki egy kis napsütésre vágyik. Ezért is gondoltam, varázsoljunk egy színes lepényt a tányérunkra, melytől még a kedvünk is jobb lesz.

Cookta - 2024.02.22.
Tavaszváró színes-ízes lepény pulykamellel

Leveles tészta az alapja, ami készen megvásárolható, így ennek köszönhetően csak a feltétek előkészítésére kell egy kis időt szentelni. A lepény feltétje kakukkfüves-paradicsomos pulykamell és karamellizált lilahagyma, egyszerű az elkészítésük, mégis különleges ízűek.

A lepényeink elkészítését a lilahagyma párolásával és a hús pácolásával érdemes kezdeni. Amikor pedig mindent előkészítettünk, csak össze kell állítani a lepényt, majd irány a sütő. Kb. 20 perc múlva pedig már tálalhatunk is.

A ropogósra sült leveles tészta az édeskés hagymával, a sült hússal és a paradicsommal együtt nagyon finom. A kissé savanykás paradicsom pedig különösen jól illik az édeskés hagymához és a sós sült húshoz, így kár lenne lehagyni a lepényről. Én a magam részéről imádtam, legközelebb a húst gombára fogom cserélni, mert szerintem úgy is finom lesz.

Pulykamelles–lilahagymás lepény

Hozzávalók 2 lepényhez:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 kisebb tojás

A pulykamelles feltéthez:

  • 20 dkg pulykamell
  • őrölt színes bors
  • kakukkfű
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 6 db koktélparadicsom

A karamellizált lilahagymához:

  • 3-4 fej lilahagyma
  • 2-3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 2 dl édes vörösbor
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A pulykamellet vágjuk fel kisebb kockákra, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kakukkfűvel, kanalazzuk rá az olajat, alaposan keverjük össze, majd hagyjuk egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel.

Egy serpenyőben olvasszuk fel a mézet, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett, karamellizáljuk meg. Adjuk hozzá az olívaolajat és a vékonyra felszeletelt hagymát, majd szórjuk meg a sóval, keverjük alaposan össze, és addig pároljuk, míg kissé összeesik. Ezután ízlés szerint szórjuk meg őrölt színes borssal és kakukkfűvel, adjuk hozzá a balzsamecetet, majd öntsük fel annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje. Fedjük le a serpenyőt, majd addig pároljuk, míg a hagyma puhára párolódik, és éppen csak marad alatta lé.

Közben az előnyújtott leveles tésztát vágjuk fel négy egyforma darabra, majd kettőt-kettőt helyezzünk egymásra. Egy villával mélyebben böködjük meg több helyen, majd kenjük le a felvert egész tojással. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon 20–25 perc alatt süssük szép pirosra. Én légkeverésnél 160 fokon 20 percig sütöttem.

A bepácolt húst tegyük egy teflonserpenyőbe, és kb. 10 perc alatt süssük készre, majd szedjük ki a húst, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a koktélparadicsomot, és pár perc alatt futtassuk meg, arra figyeljünk, nehogy túlsüssük.

A lilahagymát szedjük ki a serpenyőből, és közben alaposan csepegtessük le. A visszamaradt levet tegyük vissza a tűzre, és kicsit sűrítsük be, karamellizáljuk meg.

Az egyik pirosra sült lepényre kanalazzuk rá az elkészült lilahagyma felét, majd rakjuk rá az előzőleg megsütött pulykamellnek szintén a felét. Tegyük rá a koktélparadicsomot, majd locsoljuk meg a hagyma karamellizált levével. A másik tésztával is így járjunk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 10–15 perc alatt kicsit süssük össze. A sütőből kivéve hagyjuk pár percet hűlni a lepényt, majd helyezzük tányérra, és úgy kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.