Pikáns csemege: kínai marinált laskagomba
2017. március 23. írta: Gyalogrépa

Pikáns csemege: kínai marinált laskagomba

kinaipacoltlaska.jpg

Ez a pácolt gomba kitűnő étvágygerjesztőnek hidegen pár szelet kenyérrel, vagy melegen rizzsel főfogásnak. Jól működik egy kínai vacsoraasztalon hús mellé savanyúságként, vagy mezze, illetve tapas jellegű vacsorákban. Sikerült így tavasszal szép laskagombákat szednem. Nagyon markáns ízűek, ezért a pácot is karakteresre, fűszeresre készítettem.

kinaipacoltlaskaalapanyagok.jpg

Összetevők:

  • laskagomba: ezt itt magam szedtem a laskafámról. Tapasztalataim szerint az íze sokkal erősebb a bolti verziónál.
  • édes hagyma: lehet mogyoróhagyma, azaz salotta, vagy édesebb lilahagyma is.
  • gyömbér
  • házi fűszerpaprikakrém: markáns paprikaíze van, és magas a pektintartalma. Kábé belekötött a befőttesüvegbe, ahogy a képen is látható. Végül is paprikalekvárnak is mondhatnám. Bármilyen paprikaszósz is jó, csak mivel viszonylag sok kell belőle, jobb csemegét választani. A paprikaízen legyen a hangsúly, ne a csípősségen!
  • újhagyma
  • halszósz: természetes umamiforrás. (umami: az ötödik íz. Lecserélhető a halszósz szójaszószra, ami szintén természetes umamiforrás, így vegetariánus lesz a fogás.)
  • rizsecet: ez itt barna rizsecet, amibe teljesen véletlenül futottam bele. Nem tudom, mi a különbség pontosan a barna és nem barna riszecet között, de ezt vízzel hígítva el tudnám kortyolgatni akár a limonádét, annyira finom. Mire visszamentem a boltba, hogy bevásároljak belőle, addigra elkapkodták mind. Talán tudtak valamit.
  • szezámolaj: nagyon erős ízű, kevés kell belőle.

kinaipacoltlaskaprep.jpg

Kevés napraorgóolajon nagy lángon lepirítottam a laskagombát, hogy pirultas ízt kapjon, miközben megpuhul. Rádobtam a felszelt édes hagymát a csíkokra végott gyömbért; tovább pirítottam. Belekevertem a paprikakrémből, halszószból. A halszósz, vagy a szójaszósz alapból is sós, emiatt csak akkor kell külön sózni, ha feltétlenül szükséges. A wok pereménél körbelocsoltam rizsecettel. Ez segített feloldani a letapadt részeket, közben sokat vesztett az ecet a harapósságából. Pár percig sűrítettem, majd tányérba öntöttem. A tetejére raktam a felszelt újhagymát, majd szorosan lefedtem, hogy ne szálljon el az illata. Hűtőben érleltem egy napot, hogy összeérjenek ízek. Talán egy hétig is eláll, mialatt tovább érik.

kinaipacoltlaska.jpg

Tálalásnál frissítettem az ízét limelével, meglocsoltam szezámolajjal. Ugyan távol-keleti ízvilágú a fogás, de én kenyérrel ettem, amivel ki tudtam tunkolni a páclevet. Lehetne ragacsos rizzsel is tálalni, mert az is jól felszívja a marinádot, szaftot.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7812357415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása