Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8-kor reggelizz, 7-kor vacsorázz: mutatjuk, mikor mit diktál a bioritmusod!

default user icon
MME
Minek köszönhető, hogy a fogorvosi kezelés kora délután kevésbé fájdalmas? Miért hatásosabbak a krémek este? Ha tisztában vagy a szervezeted működésével, okosabban hasznosíthatod a nap minden percét.
6:00

A test lassan felébred

A kortizol nevű hormon beindítja az ébresztőprogramot: nő a pulzusszám, felgyorsul az anyagcsere és a vérkeringés. Ugyanez az anyag felelős azért is, hogy a bőr érzékenysége csökken.

Fanny-tanács: Kezdd a napot egy száraz masszírozással: szivaccsal dörzsöld át a tested, így eltávolíthatod az elhalt hámréteget a bőrről, és üdén kezdheted a napot.

8:00

Könnyű kalóriaégetés

Korog a hasad? Nem csoda! Az anyagcsere ekkor a leggyorsabb, ezért soha ne hagyjd ki a reggelit! A kalóriákat a tested azonnal hasznosítja, hiszen az izmaidnak és az agyadnak egyaránt szüksége van energiára. Ha zabpelyhet eszel tejjel és gyümölcsökkel, egyúttal a megfelelő vitaminbevitelről is gondoskodsz, amiért a tested igazán hálás lesz.

10:00

Csúcsformában a koncentráció

Ilyenkor tele vagy lendülettel, ötletekkel, ami különösen akkor fontos, ha a napi munkád megkíván némi kreativitás.

Fanny-tanács: Tízóraira fogyassz banánt! Ez a gyümölcs tele van a koncentrálóképességet javító B6-vitaminnal. Érdekesség, hogy a bőr ebben az órában a leginkább ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben.

12:00

Jöhet egy rövid szünet

Tested teljesítőképessége ekkor a legalacsonyabb. Szüksége van valamilyen élelemre, de lehetőleg ne a nehéz fogások közül válogass. Ideális egy egyszerű csirkemelles saláta vagy szendvics. Az agy ilyenkor pihen, hiszen a test az emésztéssel van elfoglalva, ezért a vérkeringés egy fokozatot visszakapcsol. Szenteld ezt az időszakot a rutintevékenységeknek.

13:00

Új lendület

Legjobb, ha ebéd után egy rövid sétát teszel a friss levegőn. Így szellemileg is felfrissülhetsz, a tested pedig pihenten kezdi a nap második felét. Az oxigén a bőrödnek is jót tesz, amely dél körül sápadtabb, fakóbb, mert a lelassult vérkeringés miatt nem kap annyi vért.

Fanny-tanács: Ha nem tudsz elszabadulni otthonról vagy a munkahelyedről, szellőztess egy nagyot!

15:00

Fájdalommentes délután

Ilyenkor megnő testedben a boldogsághormon (endorfin) mennyisége, aminek köszönhetően a fájdalomra kevésbé érzékenyen reagál. Éppen ezért, ha lehet, időzítsd a fogorvosnál tett látogatást ekkorra. A kozmetikusnál is kevésbé szenvedsz majd gyantázás és szemöldökszedés közben.

16:00

Kis kitérő

A vesék ilyenkor maximális erőbedobással dolgoznak, ami azt jelenti, hogy a felesleges folyadék eltűnik a szövetekből, így gyakrabban kell felkeresned a toalettet. Ha sportolni mész, ügyelj a testedzés utáni folyadékpótlásra!

Fanny-tanács: Fáradtnak érzed magad, vagy megéheztél? Egyél joghurtot, mert a benne található B1-vitamin elűzi a stresszt.

17:00

Villámgyors gondolatok

A legjobb időpont a tanulásra. A memória jól működik, ezért komoly fejlődésre számíthatsz, ha ebben az időpontban jársz például nyelvórára. Tudtad, hogy magnéziumban gazdag olajos magvakból (mandula, dió, mogyoró) néhány szem élénkíti az agyműködést? Minden aprólékos, pontosságot igénylő munkát (pl. varrás, körömlakkozás) ebben az időpontban végezhet el a legkönnyebben!

18:00

Izomfejlesztés könnyedén

Izmai teljesítőképessége 30%-kal magasabb, mint délelőtt, mert a szív több vért pumpál az erekbe. Ezért ekkor célszerű edzeni, sportolni menni.

Fanny-tanács: Ha gyógyszert szedsz, lehetőleg ilyenkor vedd be, mert a következő félórában elhanyagolhatóak a mellékhatások.

19:00

Ínyencek órája

Az ízérzékelés csúcsformában van, ezért is vacsoráznak sokan ekkor. Ügyelj rá, hogy a nap utolsó étkezése valamilyen könnyű étel legyen, mivel innentől a gyomorsavtermelés csökken, ezért az emésztés lassabb, mint napközben, a felesleges kalória pedig zsírként elraktározódik. Nyugodtan megihatsz egy pohár bort is a vacsorához.

20:00

A szépség ideje

Bőröd ilyenkor szinte ragyog, hiszen a bőrszövet vérellátása javul. Legjobb, ha az otthoni kozmetikai kezeléseket erre az időpontra teszed, bőröd meghálálja majd a gondoskodást.

Fanny-tanács: Az arcradírozás ilyenkor sokat ér! A masszírozás eltávolítja a felesleges hámréteget, fokozza a sejtek anyagcseréjét. A tisztítás után a vitalizáló-ápoló krémek is jobban hatnak. Ugyanez igaz az egész testre, tehát nyugodtan kényeztesd bőröd testápolóval!

23:00

Közeleg az álmok ideje

A melatonin nevű hormon szintje megnövekszik, ezért érzed fáradtnak, kimerültnek magad. A kiadós alvás folyamán a testben regenerációs folyamatok zajlanak: a sejtosztódás tízszer gyorsabb, mint napközben, a bőr állapota javul, rugalmasabb, üdébb lesz. A rendszeres és kiadós alvás lassítja a sejtek öregedési folyamatait.

2:00

Frissítő-regeneráló program

Ez a legintenzívebb alvási szakasz, szellemileg és testileg is ekkor pihensz igazán: agyad feldolgozza a napi élményeket, a vérkeringés lelassul, a vérnyomás és az izmok feszültsége csökken, a légzés nyugodt és egyenletes lesz. Ilyenkor különösen magas a növekedési hormonok szintje a vérben. Ezek cserélik le újakra az elöregedett sejteket, állítják vissza a bőr és a szövetek egészséges állapotát, erősítik meg az immunrendszert. A koncentrálóképesség viszont a következő órában szinte egyenlő a nullával!

4:00

A ráncok kisimulnak

Az alvás fokról fokra könnyebb lesz. A bőrmirigyek alapjáraton működnek, ezért a krémek hatóanyagai könnyen beépülnek a bőrbe.

MÉG TÖBB JÓTANÁCSOT ÉS TIPPET TALÁLSZ A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN - KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss