Belföld

Orbánt a gyerekek szexuális kizsákmányolása miatt ütik

Szegedi gyerekrajzok (Array)
Szegedi gyerekrajzok (Array)
Az Európa Tanács szerint az új magyar törvény nem biztosít kellő védelmet a gyerekeknek.

A strasbourgi testület szerint Magyarországnak felül kell vizsgálnia új migrációs törvényét, mert az azt a kockázatot rejti magában, hogy a bevándorló kiskorúakat szexuális kizsákmányolásnak tehetik ki.  Az Európa Tanács (ET) úgynevezett Lanzarote Bizottságának elnöke Orbán Viktornak írt levelében jelezte aggodalmát. (Ez a testület felügyeli, a Magyarország által 2015-ben elfogadott Lanzarote-i Egyezmény végrehajtását. Az egyezmény egyenlő védelmet nyújt a gyermekeknek, az európai országoknak pedig közös követelményrendszert vezet be.)

Claude Janizzi szerint Magyarország az egyezmény egyetlen részes állama, amely nem alkalmazza az elvet, hogy bizonytalanság esetén a menedékkérőt addig kiskorúnak kell tekinteni, míg a korát pontosan nem határozzák meg. 

14 éves felnőttek?

Az új magyar szabályozás a kísérő nélkül érkezett 14 és 18 éves közöttieket felnőttként kezeli, nem biztosítja az őket megillető gyermekvédelmet, felügyelőt sem nevez ki melléjük. A kiskorúakat a többi menekülttel együtt, az úgynevezett tranzitzónákban helyezik el, a korábbinál jobban kitéve őket a szexuális kizsákmányolás lehetőségének. A bizottsági elnöke emlékeztetett, a gyerekek, akiket sokszor nem megfelelő helyen, gyakran felnőttekkel összezsúfolva helyeznek el, kiemelten kiszolgáltatottak.

Egy hónapot adtak

Claude Janizzi felszólította a magyar hatóságokat: egy hónapon belül tájékoztassák arról, mit tesznek azért, hogy a kísérő nélküli gyermekeket – akár betöltötték 14. évüket, akár nem – már az életkor ellenőrzésének ideje alatt kiskorúnak tekintik és megkapják az ennek megfelelő védelmet. Azokról az intézkedésekről is tájékoztatást kér, amelyek megakadályozzák, hogy a gyermekek szexuális kizsákmányolás és visszaélés áldozataivá váljanak, valamint azoknak az úton lévő bevándorló kiskorúaknak a helyzetéről is, akik nem nyújtottak be menedékkérelmet, tekintettel arra, hogy az új törvény csupán a menedékkérőkről rendelkezik. A Lanzarote Bizottság már korábban is bírálta Magyarországot a menekült gyermekek védelmének nem kielégítő volta miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik