Drasztikusan csökken a falusi szobakiadók száma

„Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében” címmel konferenciát rendezett a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar március 24-én pénteken az egyetemen. Az eseményen kiderült: míg 2010-ben 3976 falusi vendéglátó volt hazánkban, addig folyamatos csökkenés mellett 2015-ben már csak 2660 volt a számuk. Ezzel párhuzamosan csökkent a szobák, így értelemszerűen a férőhelyek száma is.

Dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) fejlesztési vezérigazgató-helyettese a meghívottaknak az MTÜ feladatáról, az új, a szakmai programokat támogató funkciójáról és a turizmusfejlesztési üzletágának kialakításáról számolt be. Véleménye szerint szemléletváltásra van szükség, a magyar turizmus megújulás előtt áll, csak rajtunk múlik, hogy tartalmi és szolgáltatási színvonalát emelni tudjuk. „A turizmus kiemelkedő nemzetgazdasági jelentőségű ágazat, és ebben óriási a falusi turizmus szerepe” – szögezte le.

Prof. dr. Hanusz Árpád, a Nyíregyházi Egyetem oktatója, a Turizmus és Földrajztudományi Intézet egyetemi tanára, „Az év legjobb idegenforgalmi tanára” elismerés birtokosa a konferencia moderátoraként így reagált Princzinger Péter mondataira: „Ha az egész turizmus irányt vált, akkor nekünk is azt kell tennünk.”

Szalók Csilla, a FATOSZ elnöke szerint az, hogy a BGF támogatja a FATOSZ-t, és többek között az innen induló szövetség itt tarthatja a konferenciáikat is, szellemi támogatást nyújt, nagy segítség a szövetségnek.

Michalkó Gábor, a Corvinus Egyetem Turizmus Tanszékének egyetemi tanára A megújuló energia szerepe a falusi turizmus modernizációjában című előadásában azt ecsetelte, hogy érdemes megújuló energiát használni a falusi vendégházakban is, javasolta, hogy a FATOSZ honlapját úgy alakítsák át, hogy azon kereshetők legyenek azok házakat, ahol megújuló energiát használnak.

Szabó Géza előadásában a Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter munkáját mutatta be. A FATOSZ alelnöke szerint a falusi turizmus kezd igényesebbé válni, a térségben számtalan fesztivál és rendezvény várja a turistákat.

A meghívott vendégek közül többen foglalkoztak a kárpát-medencei turizmussal, köztük: A Beregszászi járás turisztikai adottságainak vizsgálata kvantitatív és geoinformatikai módszerek alkalmazásával című előadásában dr. Berghauer Sándor, aki a 2014-ben megalakult Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács szervezet elnöke.

Előadása után lapunk munkatársának elmondta, hogy szívesen lennének tagjai a FATOSZ-nak, mert a mostani előadások alatt is arról győződtek meg, hogy van mit tanulniuk, és elkelne a segítség. Szalók Csilla kérdésünkre megerősítette, hogy valóban céljuk, hogy a határon túliak is tagokká váljanak a szövetségben, de ez még időbe telik.

A KSH statisztikája alapján a falusi szállásadás kapacitásának adatai szerint míg 2010-ben 3976 volt a vendéglátók száma, addig folyamatos csökkenés mellett 2015-ben már csak 2660 volt. Ezzel párhuzamosan csökkent a szobák száma is, 2010-ben 10639 volt, 2015-ben 7922. Az ágyak száma is csökkent ez idő alatt több mint 7000-rel, a férőhelyek száma pedig 2010-ben 27998 volt, 2015-re ez a szám 20781-re csökkent.

A falusi szálláshelyek vendégforgalmának statisztikájában a vendégéjszakák száma 2010 és 2015 között, ha nem is nagy mértékben, de csökkent. Az összes vendégéjszakák száma 2010-ben 415884 volt, 2015-re 407875 volt. Viszont ebben az időszakban többen vették igénybe a szállásokat: 2010-ben 138850-en, 2015-ben pedig 153934-en keresték fel a vendégházakat.

A konferencia szünetében a falusi turizmus fejlődéséről beszélgetve Kiss Kornélia, a Corvinus Egyetem docense elmondta, az a tapasztalatuk, hogy egyre inkább a minőségi, kényelmes szállást keresik a turisták. Juhász Józsefné, a FATOSZ Pest megyei Testületének vezetője úgy látja, hogy megyéjében a vendégeket a főváros nevezetességei vonzzák, de egy nap alatt nem érnek el mindent, így ők keresik a megyei falusi vendégházakat, többnyire egy éjszakára. Az ő dolguk, hogy ezt az egy éjszakát meghosszabbítsák programokkal és látnivalókkal.

Többen osztották Hanusz Árpád véleményét arról, hogy a falusi turizmusnak nehézkes a jogi háttere, „többek között 25 éve küzdünk azért, hogy legyen vendéglátás a falusi turizmusban, de például az őstermelőknek a mai napig nem lehet szilvalekvárt árulni, pedig az csak véletlenül maradt ki annak idején a felsorolásból.”

A konferencia második részében előadások hangzottak el többek között a kárpát-medencei turizmusfejlesztésről, a középkori templomok útjáról, mint az örökségturisztikai hálózat szerepéről a vidékfejlesztésben.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.