Májmentő- és rontó ételek – Mit együnk a máj egészségéért?

Ha egy olyan fontos szervünkről van szó, mint a máj, érdemes tudnunk, milyen élelmiszerekkel segíthetjük elő megfelelő működését. Sőt azt is, hogy melyekkel hozzuk hátrányba, s jobban tesszük, ha kerüljük az efféle csemegéket a máj egészsége érdekében.

Vigyázzunk a májunkra. Ha baj van vele, már sokkal nehezebb orvosolni a problémát. A máj egészséges működését azonban elősegíthetjük, ha előnyösen táplálkozunk.

A rostban gazdag ételek a máj egészségére nézve határozottan ajánlottak. Ezért került a májmentő ételek listáján első helyre a zabkása.

1.Együnk zabkását: a máj egészségét úgy őrzi, hogy segíti e fontos szerv munkáját. A zabkása kutatások szerint ahhoz is hozzájárul, hogy leadjunk pár kilót, s csökkentsük a hasi zsírt – amely mellesleg a májbetegségeket is távol tartja.

2.Tartózkodjunk a zsíros ételektől! Az olyan élelmiszerek, mint a sült krumpli vagy a hamburger igen előnytelen választások a máj szempontjából. A magas telített zsír-tartalmú ételek megnehezítik, hogy e szerv végezze a dolgát. Idővel gyulladás alakulhat ki, a májzsugorodás elindul – ez az ún. cirrózis. A gyorséttermek kerülése tehát nem rossz ötlet.

3.Együnk brokkolit! A sok zöldség egyébként is sokat tesz a máj egészségéért. Kutatások szerint a brokkoli különösen jó, mert véd a (nem alkoholos) zsírmáj kialakulásától. Ha magában nem kedveljük igazán, tegyük káposztasalátába, fogyasszuk mandulával és szárított áfonyával, balzsamecettel!

4.Kávézzunk! Ha nehezen kezdjük a napot koffein nélkül, jó hír lehet számunkra, hogy a kávénak vannak előnyei a májra nézve. 2-3 csésze naponta tanulmányok szerint védheti a májat a károsodástól, melyet a túl sok alkohol vagy egészségtelen étrend kiváltott. Egyes kutatások szerint a májrák esélyét is csökkenti.

5.Kerüljük a cukrot! A túl sok cukor terheli a májat, ugyanis tevékenységének része az is, hogy a cukrot zsírrá alakítsa át. Ha túlzásba visszük, a máj túl sok zsírt termel, a végeredmény pedig zsírmáj lehet. Legyen tehát az édesség csak alkalmankénti jutalom!

6.Igyunk zöld teát: ebben a teában sok katekin található, amely kutatások szerint véd a daganatos betegségek bizonyos fajtáitól, beleértve a májrákot. Készítsünk magunknak zöld teát és fogyasszuk melegen. A jegesteák korántsem olyan hatékonyak a máj egészségére nézve.

7.Fogyasszuk a vizet! A legjobb, amit májunkért tehetünk, ha egészséges testsúlyt tartunk fenn. Mindig vizet igyunk a cukros üdítők, sportitalok helyett. Rengeteg kalóriát megtakarítunk naponta.

8.Együnk mandulát: kiváló E-vitamin forrás, azaz egy olyan tápanyagot biztosít, amely kutatások szerint segít védekezni a zsírmáj ellen. A mandula előnyös a szívre nézve, vagyis érdemes egy maréknyit elfogyasztani nassolás címén. Salátákba is kitűnő.

9.Óvatosan a sóval! A szervezetnek szüksége van sóra, de nem annyira, amekkora mennyiséget – sajnos – sokan megesznek. A nátriumban (sóban) gazdag étrend idővel fibrózishoz vezet, amely a májzsugor első stádiuma. Kerüljük a feldolgozott húsokat, a bacont, a felvágottat. Együnk friss zöldséget a konzerv helyett.

10.Együk a spenótot! Erőteljes antioxidáns hatással bír glutation-tartalma miatt, amely segíti a máj egészségét, munkájának támogatásával. Ráadásul igen könnyű elkészíteni, salátákba is remek kiegészítő. Fokhagymával, olívaolajjal nagyon finom.

spenot

11.Áfonyázzunk! Ez a mutatós gyümölcs polifenolokat tartalmaz, amelyek védenek a nem alkoholos zsírmáj kialakulása ellen – ez a probléma gyakran jár együtt a túlsúllyal és a magas koleszterinszinttel. Ha az áfonyát nem kedveljük, az étcsokoládé, az olívabogyó és a szilva is gazdag polifenolokban.

12.Mérsékelten alkoholizáljunk! Ha túl sokat iszunk, az a máj egészségére nézve nagyon előnytelen. Cirrózis alakulhat ki – még az alkalmankénti mértéktelen ivás hatására is, amelyhez elegendő egy este személyenként 4-5 italt elfogyasztani. A limit nőknél napi egy ital, férfiaknál pedig kettő.

13.Gyógy- és fűszernövények előnyben: ha a májat és a szívet is védeni szeretnénk, adjunk ételeinkhez egy kis oregánót, zsályát, rozmaringot. Egészséges polifenolokat tartalmaznak. Sőt abban is segítenek, hogy kevesebb sót fogyasszunk, mert kellően ízesítik az ételt. Jó választás a fahéj, curry és a kömény is.

14.Kerüljük a csomagolt rágcsákat! A chipsekben, péksüteményekben sokszor túlságosan sok cukor, zsír és só van. Érdemesebb hummusba mártogatott zöldségeket fogyasztani, ha nassolni szeretnénk – nemcsak isteni, hanem egészséges is!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php