Celeb

Botrány: a Psota-díjon veszekszik a színházi szakma

Földvári Zsófi

Létrehozva: 2017.03.28.

Ilyen még nem volt, díjat alapítottak, átadógálát rendeztek a napokban Psota Irén emlékére. Ez szép, és nem vonható kétségbe a jószándék – de ez az esemény éppen annak a helyére léphet, melyet maga a színművésznő alapított…

A magyar színházi élet legjobbjai gyűltek össze a Psota Irénről elnevezett díj átadógálájára – számolt be tegnap a Bors a nagyszabású eseményről, amit a Madách Színházban rendeztek meg. Szép volt a gálaest, rangos szereplőkkel, ahol az első ízben odaítélt Psota-díjat Hegyi Barbara vehette át, nagy taps közepette. Ám nem Magyarországon élnénk, ha mára már nem afféle tipikus hazai botrányról kellene beszámolnunk.

Idén alapították a díjat

A Psota Irén-díj alapítványi kitüntetés, amelyet Almási Éva, a nemzet színésze alapított. A díjat Psota Irén emlékére annak a színpadi sokszínűségét és tehetségét bizonyító színésznőnek ítélik oda, akinek kiemelkedő képessége Psota örökségéhez méltónak bizonyult.

Nem volt ugyanis meghívott vendég az esten annak az alapítványnak az elnöke, aki a tavaly elhunyt Psota Irén legbelső baráti köréhez tartozott, és aki jelenleg is kezeli a legendás művésznő által létrehozott Vámos László Alapítványt. Sőt csak az esemény után értesült arról, hogy egyáltalán létezik a Psota-díj.

„Nagyon jó. Nem is tudtam róla, pedig én vagyok az Irén által alapított Vámos László Alapítvány elnöke. Ezen kívül Irén nálunk játszott utoljára két főszerepet, a Három magas nő és Az öreg hölgy látogatása című darabban. Gratulálok a szervezőknek!” – írta egy Face­book-posztban Szűcs Miklós, az egykor nagy si­kereket megélt Budapesti Ka­maraszínház volt direktora.

– Fogalmam sem volt arról, hogy létrehoztak egy ilyen díjat – mondja a Borsnak a volt színházigazgató. – Senki sem beszélt velem, holott Psotával őszinte és szoros barátság fűzött minket egymáshoz, a legbelső baráti köréhez tartoztam, engem kért meg arra, hogy kezeljem az általa létrehozott Vámos László Alapítványt. Sok ki­váló művész részesült az elmúlt években a szakmai elismerésben, köztük Zsótér Sándor és Valló Péter is – tette hozzá Szűcs.

Most az a helyzet, hogy van egy Psota Irén-díj, amit Almási Éva színésznő keltett életre, és van egy Psota által létrehozott Vámos Miklós-díj, ami évek óta „haldoklik”, mert senki nem támogatja már. Szűcs Miklóstól azt kérdeztük meg, hogy nem lett volna hasznosabb a régi díjat életben tartani, mint létrehozni egy újat?

– Nem tudok erre válaszolni – mondja a volt igazgató. – A Psota-díj létrehozóitól mindenesetre nagyon illetlen dolog volt, hogy még csak meg sem hívtak, nem egyeztettek velünk.

Megkerestük Almási Éva mű­vésznőt is, hogy megkérdezzük tőle, miért volt egyszerűbb egy új díjat alapítani, semmint életben tartani a már meglévőt, de a színésznő sajnos nem reagált a megkeresésünkre.

Vámos László a Nemzeti rendezője volt

Az 1928-ban született és 1998-ban elhunyt Vámos László számos színház, így a Nemzeti rendezője, főrendezője is volt. Bessenyei Ferenc színművész szerint ő teremtette meg a magyar drámának azt a színvonalát, amely mér­céül kell szolgáljon minden darab színre vitelénél Magyarországon. Vámos László nevének megőrzésére Psota Irén saját anyagi tőkéjéből létrehozta a Vámos László Alapítványt, amely minden évben egy fiatal – a kuratórium által kiválasztott – színházművészt jutalmazott a Vámos László-díj keretében. A magas művészi elismerést minden évben a Színházi Világnap alkalmából adják át.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151067_auto_resized.jpg
origo.hu

Így változtak meg az Agymenők sztárjai az elmúlt évek alatt - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27348_resized.jpg?avcount=1713870910
origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150240_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Citromos kölespuding: egy igazán különleges édesség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155182_auto_resized.jpg
vg.hu

Nagy Márton: azt fogom javasolni, hogy a kormány avatkozzon be az üzemanyagárakba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147852_auto_resized.jpg
ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153213_auto_resized.jpg
vg.hu

Új utat kap a kecskeméti Mercedes-gyár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27344_resized.jpg?avcount=1713870910
origo.hu

Meglepő véleménye van a modellkedésről Kiszel Tünde lányának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153882_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154911_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szülinapos: hatéves lett Lajos herceg. Tündéri, mivel készült neki Katalin hercegné – Galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713870910
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155454_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JdMEksRbsjnV3HwnYJmS62XsEGtSPAA8qY4hUP0G_1c/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA3MTk5MDJmZjA0OTRhMzhhZWIwMzY3MjUyMWJmNzA0.jpg
VÉGE

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/lfelAS4BI7Khp-pXJCdkfrh4dZ4HvkH5DhQHWSUXDbs/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBkZWE4Y2M4OTk3NDRkYmY4MTBiNzM0ZjVkNmJkZjI0.jpg
Babavárás

G.w.M nagy bejelentést tett születendő gyermekéről: "Majd az utolsó előtti pillanatban..."