Egyéb kategória

Imádunk, fekete körömlakk! – De mi a közös benned, Beckhamben és a kínai császárokban?

„Mi történt veled, hogy ilyen visszafogott vagy?” – kérdezte nemrég valaki a körmeimre nézve. Pedig rám tényleg nem jellemzőek a karvalykaromhoz hasonló műkörmök, nem szeretem az ujjaim végén sem a csillogó köveket, sem a különböző festett mintákat. A színe viszont legyen sötét (vörös, barna, kék, mindegy), de leginkább fekete. Ez a cikk a fekete körömlakkról is szól majd legalább annyira, mint a körömlakk történetéről, amelynek köze van a kínai császári dinasztiákhoz is.

vous - 2015.12.28.
Imádunk, fekete körömlakk! – De mi a közös benned, Beckhamben és a kínai császárokban?

Miért „lakkoztak” a Csou-dinasztia uralkodói?

A körömlakkozás története valamikor réges-régen, Indiában kezdődött, ahol a nők hennával festették az ujjaik végét is. A bőr színétől eltérő ujjvégek (illetve körmök) szinte valamennyi ókori kultúrában kedveltté váltak.

Kínában időszámításunk előtt 3000 évvel már a köröm színe is árulkodott viselője társadalmi státuszáról. Ők azonban nem hennát vagy aranyat használtak, hanem gumiarábikumból, tojásfehérjéből, zselatinból és méhviaszból kevertek ki a köröm festésére alkalmas elegyet. A különböző árnyalatok eléréséhez pedig rózsa, orchidea vagy nebáncsvirág szirmait keverték még hozzá.

Nem kétperces művelet volt a festés sem, órákig áztatták az ujjvégeket, mire a körmöt megfogta a festék. Később – a Ming-dinasztia írásos emlékei szerint – elterjedtté vált a vörös és a fekete szín. Még később, a Csou-dinasztia uralkodói aranyra és ezüstre színezték a körmüket, ezzel is kifejezve társadalmi státuszukat. Bárki, aki alacsonyabb rangúként arany- vagy ezüstszínű körmökkel parádézott, halálnak halálával lakolt.

(Kizárt dolognak tartom amúgy, hogy az uralkodó holdudvarán túl bárkinek is lehetősége lett volna arra, hogy színeztesse a körmeit, hacsak nem annak, aki segített az uralkodó szépítkezésénél.)

Forrás:
Wikipedia

Az ókori Egyiptomi Birodalomban minél magasabb rangú volt valaki, annál színesebbek voltak a körmei. A vörös henna mindent vitt. A világ legszebb nőinek kikiáltott két egyiptomi asszony két különböző árnyalatért rajongott: Nofertiti királynő meg sem állt a rubinvörösig, Kleopátra viszont a karmazsinvöröset szerette.

1920-as és 1930-as évek

Ahhoz, hogy elérjünk a körömfestés következő fejezetéhez, jó sok időnek kellett eltelnie. A 17. és 18. századi arisztokrata nők a fényes, polírozott körmöket szerették. A 19. században a körmöket illatos olajokkal színezték pirosasra, de ebben az időben is inkább a fényesített körmök voltak divatosak.

A ma ismert körömlakkot az autóipar fejlődésének köszönhetjük. Amikor az 1920-as években új, pigmentált fényezőt kezdtek használni, az új technológia lehetővé tette, hogy az autófestékekhez hasonló elven működő körömlakkokat fejlesszenek ki. Innentől nem volt megállás! 1932-ben Charles Revson testvérével együtt megalapította a Revlon márkát, amely az újfajta körömlakkokra specializálódott, és a második világháborúra az Amerikai Egyesült Államok top 5 kozmetikai márkájának egyikévé vált.

Akkoriban azonban nem a fekete, hanem a vörös körömlakk volt a legkeresettebb.

1960-as évek

Az 1960-as években London vált a világ legmenőbb városává, a trendközpont pedig a Biba volt, az a kultikus divatbolt, ahol Anna Wintour kezdte pályafutását eladóként. Aki az úgynevezett Biba Lookot vagy a Dudu Lookot követte, az volt a legtrendibb.

A nyakigláb, babatekintetű, ragyogó arcú csitrik lettek a szépségideál, kiütötték a nyeregből a vörös rúzzsal és vörös körömlakkal csábító amerikai nőtípust. A Biba-lányok olyan háború után született gyerekek voltak, akik kicsi korukban kevés proteinhez jutottak, így gyönyörű, vékony csontú, karcsú fiatalok váltak belőlük – a tervezők álmai. És ami még jobb: szépek akartak lenni, öltözködni akartak, és olyan ruhákat, amelyekben veszett jól néztek ki.

Sötét színekbe öltözködtek – imádták a feketébe hajló szederszínt, a kopott áfonyaszínt, a rozsdát vagy a szilvakéket. A Bibában dolgozó lányok munkaköpenye ikonikus darab lett, a miniszoknyájuk pedig hétről hétre egyre rövidült. Nélkülük aligha terjedt volna el a miniszoknya az utcán.

1967-ben a Biba megalkotta az első fekete körömlakkot, amely hamarosan minden trendkövető londoni lány körmére felkerült.

1970-es évek

Forrás:
Wikipedia

Freddy Mercury és David Bowie. Két androgün zenecsászár, akik „furcsa ruhákban”, lehetetlen frizurával és sminkben léptek színpadra, sőt! A körömlakkozás sem volt tabu a számukra. Freddy Mercury csak az egyik kezének körmeit festette feketére. David Bowie-nál nem volt ilyen szabály. Nem lepődtök meg, ha azt mondom, csak nagyon kevesen követték őket ebben.

1980-as évek

Forrás:
Facebook/David Bowie, Facebook/Freddie Mercury

Amikor a Bauhaus nevű zenekar piacra dobta a Bela Lugosi’s Dead című lemezt, odafigyeltek az imidzsükre is. A tagok feketét feketére halmoztak – és így tettek a rajongóik is. Férfiak vagy nők, teljesen mindegy, a koncertekre kifestve mentek, és fekete körömlakkal festették ki a körmüket. Az underground rétegben népszerűvé vált a fekete körömlakk.

1990-es évek

Forrás:
Wikipedia

Az 1990-es években már nemcsak az alternatív együttesek tagjai, hanem a mainstream bandák, színészek és a komfort-gót Marilyn Manson is imidzstára állandó szereplőjévé tette a fekete körömlakkot.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Az évtized végén a szabadpolcos rendszer kínálatában is megjelent a fekete körömlakk. Az Urban Decay volt az első, amely, Perversion néven, piacra dobta az első, lilásan csillogó fekete lakkot. A szín a Gravity Kills együttes albumáról kapta a nevét.

Egy évvel később, 1999-ben a Gucci modelljei hibátlanul manikűrözött körmeiken fekete lakkot viseltek a márka őszi–téli kampányában. Ez volt a New York Magazin cikke szerint az első olyan alkalom, amikor a fekete körömlakk belépett a high fashion világába.

2000-es évek

Hiába a modellek és a high fashion, a fekete körömlakk továbbra is inkább a rebellisek sajátja. Egészen addig, amíg 2003-ban a metroszexuális atyaúristen, David Beckham fekete körömlakkal pózol a L’Uomo Vogue egyik fotósorozatában.

Forrás:
Vogue.it

Innentől nincs megállás.

A fekete körömlakk először a vörös szőnyeget hódítja meg. Először csak a rosszalkodással sajtófigyelmet kivívni szándékozó celebek, mint Nicole Richie vagy Lindsay Lohan körmein tűnik fel a fekete, de ma már az sem meglepő, ha a decensebb és minden tekintetben magasabb kvalitású, makacsul A listás sztárok is viselik.

Valószínűleg sok köze volt ehhez, hogy 2006-ban a Chanel bemutatta a Black Satin névre keresztelt, limitált számú, tényleg fekete körömlakkját. A Black Satin hasonlóan sikeres lett, mint az 1994-es Vamp. (1994-ben történt meg először, hogy egy körömlakk slágertermék lett. A Chanel kifutóira az alvadt vér színére emlékeztető sötétvörös körömlakkal léptek a modellek. Az emberek megvesztek érte, és egy év alatt egymillió dollárért vásárolták az ikonikus Vamp árnyalatot, amelyet Uma Thurman is viselt a Ponyvaregényben.)

Ma a fekete körömlakk a határozott, stílusos, tudatos, független nők lakkszíne, akiket komolyan kell venni.

Trendek jönnek, trendek mennek

A közösségi oldalak, köztük is elsősorban az Instagram és a Pinterest miatt körülbelül 2009-től a lakkozás művészete, a nail art kihagyhatatlan téma, ha a körmökről van szó. Nincs olyan körmös cikk, amely ne érdekelne benneteket. Mi pedig imádunk beszámolni az újdonságokról, pedig nincs könnyű dolgunk. Trendek jönnek-mennek, nemcsak a köröm formája és hossza, hanem a festékek, a díszítés és a felhasznált anyagok típusa is folyamatosan változik.

Láttunk már kaviármanikűrt, üvegmanikűrt, bársonymanikűrt, macskabolondoknak külön mintákat, divat volt a félholdacska, a színes franciamanikűr, újra reneszánszát éli a matt körömlakk, 2016 legelején a koporsó formájú körmöknek jósolnak épp felfutást.

A grunge stílus egy ideje kedvencünk – a körmeinken is. Nemrég megmutattuk, hogyan lehet a fekete körömlakk is ünnepi.

Mit hoz a jövő?

Bár körömlakkmániás vagyok, jó egy éve rákaptam a géllakkra. Általában mindenkinek azt mondom, az időhiány miatt jobban megéri, bár sosem számoltam utána. Viszont imádom, hogy a kezeim mindig szépek, mert amíg nekem nincs türelmem és elég kézügyességem a manikűrözéshez, a szalonban ezt is megcsinálják. Ráadásul hetekig szépek a körmeim, és ha például franciamanikűrt választok, senki nem mondja meg, hogy az első vagy a harmadik héten járok.

Kicsit szkeptikus vagyok a legújabb módszerrel kapcsolatban: ez a körömlakkspray, amire a szerkesztőségben tényleg mindannyian felkaptuk a fejünket. Ha a festékpermet beválik, végtelenül leegyszerűsíti a lakkozást: csak le kell fújni a választott színnel a körmöket, aztán a bőrre szóródott festéket meleg, szappanos vízzel lemosni. ÉS ENNYI! Van, aki már ki is próbálta, nézzétek csak, mit írt róla!

Sajnos feketében még nem lehet kapni, de amint igen, én leszek az első, aki kipróbálja!

Ajánlott cikkek