Írd be, mit keresel:

@Rösti, a remek krumplilepény

A különféle krumplis fogások igencsak népszerűek, akár köretnek, akár főételnek készülnek. Nemcsak finom, de pénztárcabarát étel a krumplilepény is, ami egyszerűen elkészíthető, akár lisztmentesen is.

Cookta - 2016.01.13.
@Rösti, a remek krumplilepény

A magyar konyha is ismer krumplilepényeket, mint a tócsni, a lepcsánka vagy a krumpliprósza, amit előszeretettel készítünk vacsorára vagy köretnek. A svájci eredetű rösti – a magyar burgonyalepénykékkel ellentétben – nem tartalmaz sem tojást, sem lisztet, csupán krumplit, s ennek keményítőtartalma tartja össze a serpenyőnyi lepényt.

Tócsni, lepcsánka – a magyar változat, amit leggyakrabban fokhagymás tejföllel tálalunk

Tócsni, lepcsánka – a magyar változat, amit leggyakrabban fokhagymás tejföllel tálalunk
Forrás:
iStock

Ehhez persze speciális technikára van szükség: a röstihez a lisztesebb fajtájú krumplit először héjában megfőzik, majd hűlni hagyják, akár egy egész napot pihentetik. Ezután a meghámozott főtt burgonyát szálasra, durvára reszelik, sóval és őrölt borssal fűszerezik. Nyeles serpenyőben libazsírt, kacsazsírt vagy vajat hevítenek, mert ezeken sül szép pirosra, ropogósra a krumpli. A reszelt krumplit a zsiradékre öntik, fakanállal ellapogatják, és közepes hőmérsékleten sütni kezdik. Amikor a széle pirulni kezd, egy tányérra vagy fedőre csúsztatják a lepényt, majd egy hirtelen mozdulattal a serpenyőbe fordítják vissza a krumplit, és a másik felét is szép pirosra sütik, míg a belseje omlósra, krémesre sül. Svájcban önmagában fogyasztják, mellé saláta vagy almapüré jár.

Rösti almapürével

Rösti almapürével
Forrás:
iStock

Természetesen léteznek mindenféle helyi variánsok is. Bern környékén apróra vágott vöröshagymával és húsos szalonnával gazdagítják, Appenzell környékén a helyi Appenzeller sajtból reszelnek bele, Grison-kantonban sonkával dúsítják a röstit, de van, ahol almát reszenek bele. Manapság egyre több zöldséggel lazított változat létezik, amihez cukkinit vagy répát, esetleg sütőtököt vagy édesburgonyát használnak.

Rösti (alaprecept)

Hozzávalók:

  • 1 kg lisztes krumpli
  • frissen őrölt bors
  • 5 dkg vaj vagy kacsazsír

Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük, hűlni hagyjuk, akár egy egész éjszakát is. Meghámozzuk, durva reszelőn lereszeljük. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat vagy a kacsazsírt, belerakjuk a megsózott, esetleg megborsozott krumplit, lenyomkodjuk-lelapítjuk egy spatulával, és közepes hőfokon sütni kezdjük. Amikor az alja aranybarnára sült, egy tányérra csúsztatjuk a serpenyőből, óvatosan-ügyesen belefordítjuk a serpenyőbe, és megsütjük a másik oldalát is.

Pirosra sütve a kívül ropogós, belül krémes rösti

Pirosra sütve a kívül ropogós, belül krémes rösti
Forrás:
iStock

Mivel a krumpli a világ legtöbb vidékén alapélelmiszer, így nem meglepő, hogy sokfelé számít nemzeti ételnek a krumplilepény valamilyen formája. A magyar lepcsánka, tócsni, cicege, prósza tulajdonképpen mind ugyanaz a tenyérnyi krumplilepényke, és a sokféle elnevezés is mutatja, hogy országszerte sokfelé népszerű fogás. Ausztriában Kartoffelpuffer néven találkozhatunk vele, és népszerű eleme a téli vásároknak és a hütték kínálatának, Lengyelországban placki ziemniaczane a krumplilepény, amit hagymásan, fokhagymásan készítenek, Ukrajnában pedig deruny néven ismerik. A cseh változatba prézli is kerül, amitől ropogós lesz a lepényke, és köményes vagy majoránnás változatban is sütik.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.