2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Macron stabilan vezet, Le Pen aggódhat

2017. március 28., kedd 19:01

Megőrizte előnyét az egykori szocialista miniszter, Emmanuel Macron a francia elnöki címért folyó versenyben. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Macron a szavazatok 62 százalékát kaphatja a második, döntő fordulóban, így megelőzi vetélytársát, a radikális jobboldali Marine Le Pent. A konzervatívok jelöltje, a felesége állása miatt botrányba keveredett Francois Fillon már az első fordulóban elbukhat.

Dudaszóval köszöntötték a francia konzervatívok elnökjelöltjét hívei La Turballe-ban. Francois Fillon kampánykörútján a nyugat-franciaországi kikötővárosban helyi halászokkal is találkozott.

„Ez az ember olyan programot dolgozott ki, amely az egyetlen megvalósítható, realisztikus program. Ő képes ezt véghez vinni, nem tesz meggondolatlan ígéreteket, a programja pedig progresszív és kiegyensúlyozott” – mondta egy Fillont támogató választópolgár.

Fillon sokáig az elnökválasztások esélyese volt, az elmúlt hónapokban azonban népszerűsége visszaesett – elsősorban felesége miatt. Évekig parlamenti asszisztense volt, de a gyanú szerint nem végzett valós munkát, azaz jogtalanul vett fel több százezer euró közpénzt. Az ügyészség eljárást indított az ügyben, és hét elején a nőt is beidézte meghallgatásra.

Fillon szerint a francia szocialista kormány részleteket szivárogtat ki a sajtónak, hogy lejárassa, a telefonját pedig lehallgatják.

A botrány miatt Fillon ma már csak a szavazatok 18 százalékára számíthat az április 23-i első fordulóban. Ez csak a harmadik helyre elég, azaz a konzervatív politikus már az első körben kieshet az elnöki címért folyó versenyből.

„Minél inkább közeledik a szavazás, és megmarad a különbség a két topjelölt és a harmadik helyezett között, annál reménytelenebbé válik Francois Fillon helyzete” – mondta az IFOP közvélemény-kutató elemzője.

A francia elnöki posztra a függetlenként induló a Hollande-kormány egykori gazdasági miniszterének van a legnagyobb esélye. Emmanuel Macron csak a második legnépszerűbb politikus a radikális jobboldal jelöltje, Marine Le Pen mögött, de a második fordulóban a kieső jelöltek támogatói várhatóan rá fognak voksolni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!