A legjobb szállodai gyerekprogramok a csúszdás medencén és az animáción túl

Fűnyírás kistraktorral, íjászat, kürtőskalács- és kakaóscsiga-sütés, kincskeresés, lovas vagy szervezett családi vetélkedők: utánajártunk, mivel üthetik agyon az időt a gyerekek a hazai szállodákban, ha már unják a gyerekmedencét.

Nem csak azért megyünk üdülni és pihenni, mert fáradtak vagyunk, hanem azért is, hogy új élményeket gyűjtsünk be. Pláne igaz ez családunk azon tagjaira, akik egyébként sem fáradtak sosem: vagyis az örökmozgó sajtkukacok, akiknek agya olyan, akár a szivacs. Nekik folyamatosan izgalmas ingerek kellenek, és bizony akad bőven olyan tevékenység, amivel mi magunk szakértelem vagy lehetőség híján meg sem tudnánk ismertetni őket. Ezért jó, ha tudjuk: akad néhány szálloda Magyarországon, ahol a gyerekbarát jelző nem áll meg a vízi csúszdánál és az animátoros foglalkozásnál. Vegye le a gyerekről a pórázt! Körülnéztünk, milyen programok közül válogathatnak a csemeték, ha unják már a medencéket.

Kezdjük a nyilvánvalóval: kisebb és nagyobb állatok

Állatokat simogatni mindig jó program, de ennél azért tovább is lehet menni. A bikali Puchner kastélyszálló szervezésében ismeretterjesztő foglalkozások várják az egész családot, ráadásul a háziállatok körüli teendőkben mi is kivehetjük a részünket. A Hotel Szépalmában 8 éves kortól a fogathajtást, sőt, télen a lovasszánozást is kipróbálhatják az érdeklődők. Itt olyan lovas vetélkedőket is szerveznek, melyről állítják, hogy maximálisan biztonságos, ám fantasztikusan izgalmas élmény olyan öt és tizenkét éves kor közötti gyerekek számára is, akik még sosem ültek lovon.

A Fenyőharaszt Kastélyszállóban állatetetést szerveznek, ráadásul a feladat elvégzéséhez a kerítésen belülre kell kerülni. Egy másik program keretében a gyerekek már traktorral keresik fel a szomszédos bocifarm lakóit, és a fejt tejet rögtön kóstolhatják is. Ugyanitt azt is felismerték, hogy a munka nemesít, és nem lehet elég korán elkezdeni, így egyik ajánlatuk a gyerekeknek a kertészkedés: előbb fűvágás kistraktorral, aztán gereblyézés. A traktorvezetés szintén olyan program, amelyet a kisfiúk hónapokig csillogó szemmel emlegetnek majd.

Így készül a kürtőskalács Galéria: Extrás szállodai gyerekprogramok belföldön 2017Fotó: Fenyőharaszt Kastélyszálló

Ugye, egyikünk sem bánná, ha a gyerek megtanulna sütni-főzni, mire hazatérünk?

Mert a noszvaji Oxigén Hotel Mini Chef programjában a gyerekek például azt gyakorolhatják, hogyan készítsenek muffint, pizzát vagy kókuszgolyót. A Fenyőharaszt Kastélyszállóban pedig nemcsak kenyeret és kürtőskalácsot süthetnek, de megtanulhatnak lekvárt befőzni is (ez utóbbi program értelemszerűen szezonfüggő).

Kalandvágyó csemetéknek és családoknak

A Bambara Hotelnél található Bükki rejtélyparkban négy játékra is nyílik lehetőség. A Kódjátszma elnevezésűben a majomkolónia elveszett kódjait kell meglelni, az Ereklyevadászat pedig pontosan arról szól, amit a neve sejtet. Ezen kívül a gyerekek kipróbálhatják a Labirintus-programot, és részt vehetnek egy Majomexpedíción, ahol a rejtélyparkban elbújt majmokat kell megkeresni. A rejtélypark hátterében álló mesét itt olvashatjuk.

A Szépalmában a család egy GPS-készüléket kap a recepción, amely a bakonyi erdők mélyére vezeti majd. Indulás előtt a túrázók eldönthetik, milyen távolságú és nehézségű túrát választanak. Aztán ha kitartó kereséssel meglelték a kincsesládát, felnyitás után meglepetéseket találnak benne.

A bikali Puchner-szállóban menekülőszobát rendeztek be, melyben kétféle egyórás programon vehetnek részt tizenkét év feletti gyerekek és persze a felnőttek is. Az egyik egy klasszikus menekülős játék, amelyet a honlap szerint a hazánkban úttörőnek számító Parapark inspirált, a másik címe pedig 9. koppantás. Itt nyomasztó hangeffektekkel, szűkös terekkel, sötéttel is borzolják a kedélyeket. Húsvétkor egyébként a parádsasvári Kastélyhotelben is nyílt egy nagyobb szabadulószoba, amelyet nemcsak szállóvendégek, de külsős látogatók is igénybe vehetnek.

A lényeg, hogy a gyerek éjjel aludjon, mint a bunda! Galéria: Extrás szállodai gyerekprogramok belföldön 2017Fotó: Hotel Szépalma

Az Oxigén Hotelben játékos és ügyességi feladatokkal megtámogatott kincskereséseket tartanak az udvaron, a Hotel Lellében pedig mindezt kalóz-tematikával csavarják meg. A Tündérkert Hotel kerti kincskereső programja azonban már egy kis logikát és ügyességet is kíván. A vetélkedőkön résztvevő gyerekek itt ráadásul a füzetben összegyűjtött pecsétjeiket apró ajándékokra válthatják.

Ha ez sem lenne elég

Akkor mondjuk íjászkodásért vegyék az irányt a Fenyőharaszt Kastélyszálló, a Hotel Lelle, vagy a Szépalma Hotel felé. A legelsőben a szülők gyerekkorához is visszanyúlnak, ugyanis az ő gyerekeiket is megismertetik a számháborúval. Ugyanakkor az Oxigén Hotel már egy Gyerek Kresz-parkkal csalogatja a legkisebbeket, ahol tényleg játszva tanulhatják meg a közlekedési szabályokat.

Galéria: Extrás szállodai gyerekprogramok belföldön 2017Fotó: LIFE / Indafotó

A Wellness Hotel Gyulában is nagyon dolgoznak azon, hogy lehetőleg mindenki megtalálja a maga kedvencét a táncverseny, a diszkó, a gyerek divatbemutató, a cirkusz, a bűvészelőadás, a színház vagy egy indián parti között. De szerveznek lovagok és hercegnők napját vagy akár kalóz partit, miközben közös kirándulás és piknik is szerepel a gyerekeknek kínált programok között.

Aki pedig szereti a versengést, az a debreceni Aquaticum szállóban mérheti össze ügyességét más családokéval. Itt ugyanis labdás és gyorsasági családi sorversenyeket is rendeznek Aqua Manó Party fedőnéven. Egy másik izgalmasnak ígérkező programjuk az UV-party – neon láz, amely egy családias hangulatú bulit takar számos viccesnek szánt játékkal, és ahol tényleg az nyer, aki a végén a legjobban világít.

Tematikus hetek

Sok szálloda azonban hetente változtatja programkínálatát, ezért foglalás előtt érdemes tájékozódni, hogy a gyerek érdeklődésének legmegfelelőbbet válasszuk. Ezek sokszor valamilyen aktualitáshoz vagy ünnephez kötődnek. A Velence Spa-ban nyár elején választhatunk például a Szuperhősök vagy Indiánok hete közül, az Oxigén Hotelben pedig megtudhatjuk, mikor van diavetítés esetleg gyerek szaunaprogram narancsos vagy jégmentás bekészítéssel tervezve. Ha azonban a Club Tihanyba készülnek, böngésszék bátran a weboldalát, mert alkalmanként titkosügynök-lézerjátékot vagy vikingsakk-partyt rendeznek a homokban.

Szurikátákkal barátkozhatnak a gyerekek a Bambarában Galéria: Extrás szállodai gyerekprogramok belföldön 2017Fotó: Bambara Hotel

A hévízi Hotel Európa Fit szintén számos izgalmas témájú hetet készített elő a kölyköknek. A legszokatlanabbnak a „Tűzoltó leszek, s katona" hét tűnik, ahol a szálloda területén és külsős helyszíneken is a tűzoltók, rendőrök és magyar huszárok történeteivel, mindennapjaival ismerkedhetnek a gyerekek. A főzés iskolája és a népi mesterségek hetei már mindkét nemnek érdekesek lehetnek, de a kamaszlányokat talán ennél is jobban lefoglalhatja például egy sminkmester által tartott foglalkozás. Aztán egy-egy hét telik majd az egészség és az egészségmegőrzés jegyében: amikor amellett, hogy játékos gyakorlatokat tanulnak a gyerekek, az orvosi és fogorvosi szakmákkal is megismertetik őket.

Ha tehát azt szeretnék, hogy a gyerek a nyaralás alatt garantáltan le legyen kötve, és közben akár játszva tanuljon, akkor böngésszék át alaposabban a fenti gyűjtést. Mert lehetőség bőven akad, csak győzzenek választani!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek