Nagyvilág

Menekültnek álcázva próbált terrorcselekményt végrehajtani egy német katona

Kettős életet élt a német hadsereg egyik hadnagya. Az idegengyűlölő, 28 éves férfi szíriai menekültnek adta ki magát, és társával merényletet tervezett, amit aztán majd a külföldiekre foghatnak. A német, az osztrák és a francia rendőrség együtt göngyölítették fel az ügyet, a nyomozás végén tizenhat helyen tartottak egyszerre rajtaütéseket.

Az egyébként egy Strasbourg melletti laktanyában állomásozó hadnagyot Hammelburgban fogták el. Offenbachban tartóztattak le a társát, egy 22 éves diákot is, akinél robbanóanyagot találtak. A katona, aki ugyancsak Offenbachban született.

A hadnagyot februárban rövid időre őrizetbe vette az osztrák rendőrség, mert megpróbált visszaszerezni a bécsi reptér egyik mosdójából egy regisztrálatlan lőfegyvert, amit korábban ő maga rejtett oda.

Ez a letartóztatás indította el a nyomozást, mely során kiderült, hogy a katona 2015 decemberében hamis személyazonosságot kreált magának. Szíriainak adta ki magát és regisztráltatta magát egy menekültszálláson Hessében, majd menedékjogot kért Bajorországban. A kérelmét annak ellenére elfogadták, hogy nem beszélt arabul. Szállást biztosítottak neki egy menekültotthonban és 2016 januárjától minden hónapban segélyt is kapott.

Az ügyészség szerint a hadnagy és a diák súlyos, az állambiztonságot veszélyeztető bűncselekményre készültek.

(via BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik