Ismeretlen vizeken: fenyőrügy, ananász, kókuszdió, méz
2017. május 10. írta: Gyalogrépa

Ismeretlen vizeken: fenyőrügy, ananász, kókuszdió, méz

fenyorugysalata.jpg

A lucfenyő nem csak Karácsonykor szolgál jól, hanem tavasszal is a fiatal puha hajtásaival. Kissé savanykás ízű, és erős fenyőillata van. Magában kellemes frissítő egy erdei séta során, egyébként kellemes üdítő készíthető belőle. Minél fiatalabb a fenyőrügy, annál jobb. Az idő előrehaladtával fás lesz, és megtelik gyantával, ami teljesen élvezhetetlenné teszi. Nagyjából ennyi mankót adott a gyűjtögetős könyvem, de a guglival se mentem sokkal többre. Az üdítő készítésén kívül nem találtam más felhasználási módot, hát kitaláltam egy frankó gyümölcssalátát.

Egy recept felépítése során az ember egyrészt támaszkodhat az intuícióira, másrészt ismert és bevált párosításokat emel be a receptbe. A fenyőrügynél kezdésnek csak az előbbi állt rendelkezésre. Szedtem egy szép adag fenyőrügyet, de mégis mit kezdjek vele? Kóstolgattam, rágcsáltam. Egyszer csak beugrott az ananász illata. Innen már tiszta sor volt, karibi irányba kellett elindulni. Passzol hozzá a kókuszdió, az ötfűszer-keverék és a rum. Ha rum, akkor karamell.... Na, de először készítettem fenyőrügyből ételt, nem akartam elrontani túlkombinálással, ami nálam gyakori hiba. Tehát megmaradtam a kókuszdiónál. Nagyon jó! Kerítettem egy ananászt, meg egy kókuszdiót. Megtisztítottam, feldaraboltam az ananászt. Kiszúrtam a kókuszdiót, a levét felfogtam. A kókuszdió egyik felét megtiszítottam, csíkokat vágtam belőle. Volt egy kupac illatos, de meglehetősen savanyú keverékem. A karamell megoldotta volna az édesítés ügyét, de az intuícióim teljesen széttrollkodták az öteletet. Oké, nem raktam bele karamellt. Bezárkóztam a kamrába nézelődni, gondolkodni. Megtaláltam a gesztenyemézet. Kivittem, belekanalaztam, mellé bekaptam egy fenyőrügyet. Ez az!  A kókuszdió felfogott levét kikevertem egy evőkanál gesztenyemézzel.  Összekevertem az alapanyagokat; elkészült a karibi fenyőrügy-saláta. Nem fogyott el mind, a maradékot hűtőbe raktam. Másnapra még finomabb lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr4912494583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.05.10. 21:27:23

Tényleg van, aki le tudja nyomni a torkán a fenyőrügyet?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.05.11. 05:09:36

@Attilajukkaja: Akinek ízlik a fenyőméz, annak érdemes kipróbálnia a fenyőrügyet is. Puha, savanykás és nem gyantás, nem ragacsos. Az illata sem hasonlít WC-illatosítóra. Egyébként nekem pont ilyen furcsaságnak hatott először a spárga. Meg aztán ott van a hegedűfej (páfrányhajtás) is. A hegyi emberek sok mindent megesznek.

Attilajukkaja 2017.05.11. 09:44:48

@Gyalogrépa:
"Az illata sem hasonlít WC-illatosítóra."
Akkor jó! :o) Én amúgy a gint és a borovicskát sem nagyon szeretem. Megiszom, de nem nagyon ízlik benne a fenyő aromája.

"A hegyi emberek sok mindent megesznek."
Igazuk van, csak hát az ízeket is szokni kell, és van, amit az ember nem tud megszokni. De most már kíváncsivá tettél, milyen lehet a fenyőrügy!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.05.11. 18:44:48

@Attilajukkaja: A kedvenc rövid italom a gin. Pont ezt a fenyős illatot kedvelem benne. Ha ki akarod próbálni a fenyőrügyet, keress egy lucfenyőt! Parkokban, kertvárosban elég gyakori. Értelemszerűen a tisztább helyekről szabad csak szedni. Csak a salátánál látható kis rügyekkel érdemes próbálkozni.

Attilajukkaja 2017.05.11. 19:03:00

@Gyalogrépa:
Köszönöm a tanácsot, kipróbálom. A társasházunk kertjében van is egy ilyen fenyő. :o)
Talán éppen most rügyezik is.
Nem tudom, mennyire tiszta a hely (XII. ker, Hegyvidék), de egy kóstoló nem lehet túl mérgező.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.05.20. 04:46:14

@Attilajukkaja: Azt olvasom, hogy a Kistücsökben kínálnak savanyított fenyőrügyet a Gourmet-fesztiválon ezen a hétvégén. Mondjuk, csak a fenyőrügy miatt nyilván nem érdemes bemenni. index.hu/kultur/eletmod/2017/05/19/hatalmas_pizzapartiba_csoppentunk_a_millenarison/

Attilajukkaja 2017.05.20. 10:36:47

@Gyalogrépa:
Köszi. A Kistücsökben nyaranta legalább egyszer meg szoktunk fordulni, mert nagyon kedveljük. Remélem elcsípem a savanyított fenyőrügyet, mert a Gourmet Fesztivált annyira már nem szeretem. Vagy zsúfi van kevés asztallal, vagy már elfogynak az érdekes ételek. Az árak is elég magasak ahhoz képest, amennyit kóstolóba kapsz. Plusz a belépő ára. De a Kistücsökben még sohasem csalódtunk. :o)
süti beállítások módosítása