Élelmiszerek és tabletták, amik segíthetik a fogyást

Debreceni Egyetem
megjelent:

A fogyasztótabletták és a túlsúly szövődményeire szedett gyógyszerek kölcsönhatását vizsgálják a Debreceni Egyetemen. Az elhízás megelőzése érdekében új funkcionális élelmiszereket is fejlesztenek.

Miért kell kezelni az elhízást?

Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen szövődményei lehetnek a túlsúlynak?
Miért kell kezelni az elhízást? A túlsúly következményei

A magyar lakosság több mint fele túlsúlyos, negyede pedig kórosan elhízott. A többletsúly okozta szövődmények miatt az elhízás világszerte és hazánkban is a vezető halálokok között szerepel. A legnagyobb halálozási arány a 3-as típusú, vagyis az extrém elhízással érintettek körében fordul elő.

Komoly az egészségügyi kockázat!

- Nem csupán esztétikai problémáról van szó, hanem komoly egészségügyi kockázatot jelent az elhízás. Bár a bőr alatti zsír felhalmozódása sokak számára zavaró, sokkal veszélyesebb a hasban lévő többletzsír, mely számos hormonszerű hatással rendelkező molekulát termel. Ez kóros folyamatokat indít el a szervezetben, és nagyon súlyos szövődményeket eredményez – hívja fel a figyelmet a probléma súlyosságára az európai elhízás elleni világnap kapcsán Benkő Ilona, az Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi docense.

Krónikus gyulladás a szervezetben, elsősorban az erekben, magas vérnyomás, a szívbetegségek növekvő kockázata, cukorbetegség, mozgásszervi betegségek – ezek az elhízás legjellemzőbb szövődményei.

- Először az anyagcsere folyamatokban történik változás és inzulinrezisztencia alakul ki, amely egyfajta átvezető híd a 2-es típusú diabéteszhez. A cukorbetegség ezen típusával érintettek 90 százaléka elhízott, a két probléma között tehát nagyon szoros az összefüggés – fogalmaz Benkő Ilona.

Élelmiszerek, amik segíthetik a fogyást

Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.
Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

Az inzulinrezisztenciával kapcsolatban már több évtizede zajlanak jelentős kutatások a Debreceni Egyetemen. Szilvássy Zoltán professzor, az egyetem rektora irányítja az Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetét, ahol többek közt azt vizsgálják, hogy milyen gyógyszerekkel, étrend kiegészítőkkel, vagy akár funkcionális élelmiszerekkel lehetne befolyásolni az inzulinszintet és vércukor értékeket, az elhízás szövődményeinek kialakulását.

- A kutatási eredmények alapján javaslatot tudunk tenni arra, hogy milyen készítmények, milyen összetételű termékek segíthetik a fogyást úgy, hogy minél kevesebb szövődmény alakuljon ki. A prevenció szempontjából kulcsfontosságú egészséges élelmiszerek körét is szeretnénk bővíteni, így új funkcionális élelmiszerek fejlesztésével is foglalkozunk. Emellett a fogyást segítő gyógyszerek, növényi étrend-kiegészítők és az elhízás miatt kialakult szövődményekre szedett gyógyszerek egymásra való hatását, illetve a készítmények mellékhatásait is vizsgáljuk – sorolja a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetét sokrétű kutatási körét Benkő Ilona.

Tabletták és étrend-kiegészítők csak orvosi engedéllyel!

Az intézet docense arra is figyelmeztet, hogy a fogyasztótabletták és étrend-kiegészítők komoly veszélyt jelenthetnek, különösen az ellenőrizetlen eredetűek. A készítmények orvosi felügyelet nélküli szedése életveszélyes következményekkel járhat, stroke-ot, szívinfarktust és hirtelen szívhalált is okozhat.

Az elhízás kezelési lehetőségei

Az elhízás kezelésének célja egészségesebb testtömeg elérése, és ami ugyanilyen fontos, hosszú távú megtartása. Már 5-10 százalékos testtömeg csökkenés is jelentős egészségjavulást eredményezhet. Ez azt jelenti, hogy ha Ön 95 kiló (és elhízott a BMI alapján), már 5-10 kg leadása nagy eredmény.
Az elhízás kezelési lehetőségei

A Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetben állatkísérletes modellben sikerült bebizonyítani, hogy az elhízásnak fokozott szerepe van a migrén kialakulásában. A tudományos kutatások során igazolták, hogy a túlsúly a rákos betegek kezelésben is nagyobb rizikót jelent. Kemoterápiás kezelés során az elhízott betegeknél nagyobb arányban fordulnak elő életveszélyt jelentő mellékhatások. Az intézetben bizonyították, hogy az inzulin rezisztencia a csontvelő vérképző sejtjeiben is kialakul és azok, így fokozottan pusztulnak a kemoterápia hatására. Az elhízás 85 százalékban étrendi hibákra vezethető vissza, de a túlsúly kialakulásában örökletes tényezők, környezeti faktorok és lelki okok egyaránt szerepet játszhatnak.

Pszichés okok az elhízás hátterében

- A súlytöbblettel való küzdelem során nagyon fontos, hogy a lelki hátteret is megvizsgálja a fogyni vágyó. Lehetnek ugyanis olyan felismerés nélküli belső konfliktusok, a tudatalattiban megbújó olyan érzelmi élmények, emlékek, amelyek hatással vannak az evési szokásokra – mondja Égerházi Anikó egyetemi docens.

Az Általános Orvostudományi Kar Pszichiátriai Klinikájának szakembere szerint a túlzott evés és az elhízás sok esetben visszavezethető a gyerekkori érzelmi fejlődésre. Ha gyermekkorban nem teljesülnek alapvető érzelmi szükségletek, mint a biztonságos kötődés, az önállóság élménye, egészséges határok kialakulása, az érzelmek kifejezésének szabadsága, vagy a játékosság élménye, akkor felnőttkorban nehézségek jelentkezhetnek a megfelelő magatartás kialakulásában.

Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a beteg felnőttkorban evéssel oldja a feszültséget, ezzel fejezi ki a szeretetet, az evés egyfajta önmegnyugtató kóros megküzdési móddá válik.

Az elhízás és annak következményei hazánkban kiemelten súlyos problémát jelentenek, így a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán az általános orvosképzésben is nagy hangsúlyt fordítanak az ezzel kapcsolatos ismeretek átadására. Az ÁOK Táplálkozástudományi mesterképzési szakja például egy olyan komplex elitképzés, ahol a hallgatókat felkészítik a táplálkozástudomány legújabb eredményeinek hatékony gyakorlati alkalmazására hazai és nemzetközi szinten a kutatás-fejlesztés, az élelmiszeripar, az oktatás és az egészségmegőrzés területén.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.