Borítókép: Nem tudok futni, mert... - ezek a leggyakoribb kifogások, ha valakinek nincs kedve futni

Nem tudok futni, mert... - ezek a leggyakoribb kifogások, ha valakinek nincs kedve futni

Forrás: getty images
A kövektező négy mondat hangzik el legtöbbször azok szájából, akik valamiért nem akarnak futni.

Ugye te nem keresed a kifogásokat?

1/ Túl öreg vagyok

Bármelyik életkorban kiélvezheted a futás adta pozitív egészségügyi hatásokat. A University College London kutatása szerint azok, akik 60-70 éves korukban kezdtek el sportolni, épp annyival lettek egészségesebbek, mint akik korábban húztak futócipőt. Sandra Bridger például 66 évesen szeretett bele a futásba és most érzi legjobban magát. Charles Eugster 95 évesen kezdett futni, azóta pedig korosztályában több világrekordot is megdöntött. Persze léteznek olyan betegségek, mint az ízületi gyulladás, a szívbetegségek és a tüdőproblémák, melyek negatívan hatnak a teljesítményre, de ettől még nem érdemes feladni - orvossal viszont ajánlott konzultálni. Egyébként pedig a mozgás az egyik legjobb gyógyszer!

2/ Kínosan érzem magam

Ha nincs rendben az önbecsülésed, tényleg nagy feladat lehet a szabadban, a városban edzeni. De ilyenkor tedd fel magadnak a kérdést: Én is bámulok másokat, akik futnak? Valószínűleg nem. Az emberek sokkal elfoglaltabbak annál, hogy téged nézzenek, ha pedig mégis vetnek rád egy pillantást, nem az jár a fejükben, hogy milyen lassú vagy. Valahol mindenki elkezdi. Ha mégis tartasz az emberek reakciójától, akkor menj futni, amikor kevesen vannak az utakon - korán reggel vagy késő este. Ha belejöttél, utána biztos, hogy nem fognak gondot okozni a körülötted közlekedők!

3/ Túl kövér vagyok

A futás nagyszerű módja a fogyásnak! Persze érdemes az ízületekre jobban odafigyelni és a fokozatosság szempontját is figyelembe kell venni kezdőként (tudjátok, a 10%-os szabályt). Egyébként kubai kutatók arra kértek túlsúlyos nőket, hogy heti háromszor menjenek el kocogni, 8 héten keresztül. A kísérlet végén mindenkinek csökkent a koleszterinszintje, a vérnyomása és a hasi zsírjuk mennyisége is. Futással lehet fogyni!

4/ Nem nekem való

A futás a fokozatosságra épül - minden lépéssel közelebb kerülsz a célodhoz. Lehet, hogy lesznek rosszabb napjaid, de mindegyikre jut 10 jó nap! Lehet, hogy a kezdeti lelkesedésed néha alábbhagy, de ilyenkor sem szabad feladni! És gondolj csak bele, a futásnak annyi pozitív hatása van: energikusabb leszel tőle, kevesebbet idegeskedsz, fittebbé és egészségesebbé válsz. Lehet, hogy a nagy változásokra várnod kell kicsit, de hidd el, hogy megéri.