Donald Trumpnak megint eljárt a szája

Donald Trump elmondta a Fülöp-szigetek elnökének, hogy Washington két nukleáris meghajtású tengeralattjárót küldött a koreai félszigethez – a New York Times szerint kérdéseket vet fel, hogy az elnök miképpen kezeli az efféle érzékeny információkat.

Trump azt mondta, lehetséges, hogy „egy nagyon, nagyon jelentős konfliktus” alakul ki Észak-Koreával kapcsolatosan annak nukleáris- és rakétaprogramjai miatt, és bár minden lehetőség ott van az asztalon, ő diplomáciai úton akarja megoldani a krízist.

Észak-Korea felesküdött rá, hogy olyan nukleáris robbanófejjel felszerelt rakétát fog kifejleszteni, amivel csapást intézhet az Egyesült Államok szárazföldi területeire, mondván, a programra az amerikai agresszió ellentételezése miatt van szükség.

A New York Times szerint Trump azt mondta a Fülöp-szigetek elnökének, Rodrigo Dutertének, hogy Washingtonnak „nagy a tűzereje arrafelé” – ezt egy április 29-ei, a két elnök közötti telefonbeszélgetés átiratából idézték.

„Két tengeralattjárónk van – a legjobbak a világon. Két nukleáris meghajtású tengeralattjárónk van, nem mintha használni akarnánk őket” – idézte az átiratból a lap.

A jelentés a fülöp-szigeteki külügyminisztériumtól származik, de a Trump adminisztráció egy névtelenül nyilatkozó tisztviselője is megerősítette, hogy a két vezető közötti beszélgetés átirata pontos volt.

A helyzet értékeléséhez hozzátartozik, hogy az ugyan nyilvános információ volt már a telefonbeszélgetés napján, hogy az Egyesült Államok a nukleáris meghajtású USS Carl Vinson repülőgép-hordozót koreai vizekre küldte, ahol csatlakozott a USS Michigan atomtengeralattjáróhoz is, de a hivatalos beszámolók másik tengeralattjáróról nem szóltak.

Az ügy előzménye, hogy Trump múlt hónapban bizalmas információkat osztott meg az Iszlám Államról Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Szergej Kiszljak orosz nagykövettel az Ovális Irodában, ami kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy az elnök hogyan kezeli a bizalmas információkat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »