Egy olasz bíróság kimondta, Magyarország nem biztonságos a menekülteknek

migráció
2017 május 28., 14:33
comments 123

Az olasz államtanács (ez a legmagasabb szintű közigazgatási bíróság Olaszországban) úgy döntött, hogy nem engedi egy ottani menedékkérő Magyarországra toloncolását, ugyanis Magyarország nem biztonságos ország – írja a hvg.hu.

A döntés szerint 2015 júniusa óta Magyarországon olyan mértékben romlott a menedékkérők jogi helyzete, annyira sérülnek az emberi jogaik, hogy az ország "a nemzetközi védelem minimális feltételeinek" sem képes eleget tenni. Magyarország tehát megsérti az Európai Unió Alapjogi Chartáját - állapította meg az olasz bíróság, megerősítve egy évvel korábbi álláspontját.

A menekültek Magyarországra utaztatása a dublini egyezmény keretében embertelen és megalázó bánásmódnak tenné ki az érintetteket, hiszen nemcsak a jogi kereteket, de a magyarországi helyzetet is figyelembe kell venni a döntéskor – kommentálja a döntést az európai bevándorlással foglalkozó civil szervezetek szövetsége, az ECRE (Európai Menekültügyi Tanács). A szervezet emlékeztet rá, hogy idén márciusban minden európai országot arra szólított fel, hogy az embertelen körülmények miatt állítsák le menekültek Magyarországra szállítását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.