Ez a meglehetősen furcsa édesség nem hiába került a Heti recept mai részébe, mivel gyakorlatilag az ötletességével nyűgözi le a fogyasztót. Levesbetétből édesség? Legtöbben talán megrémülnek, ha meghallják, hogy ez a desszert bizony cérnametéltből készül, sokan talán már képzeletben társítják is a húsleves ízével, de a végeredmény garantáltan nem elkezdi, hanem lezárja a vasárnapi ebédet. :)
Hozzávalók:
- 30 dkg cérnametélt
- 50 dkg túró
- 5 tojás
- 5 dkg mazsola
- 1 cs. van. cukor
- 15 dkg kr. cukor
- 1 citrom héja
- 1 csomag réteslap
- 1/2 pohár tejföl (a kicsi kiszerelés)
- vaj
- olaj
A tésztát lobogó vízben viszonylag gyorsan kifőzöm (1-2 percnél nem kell neki több), majd szűröm és hűtöm, pici olajjal elkeverem, hogy ne ragadjon össze. A túrót átkeverem, a nagyobb csomókat szétnyomkodom, majd a tojásokat szétválasztom, a sárgáját pedig szép barack sárgára keverem a cukorral. Beleteszem a mazsolát, a vanillin cukrot és a citrom héját, majd végül a túrót is, és jól eldolgozom.
Ekkor a tojásfehérjét kemény habbá verem (tipp: egy csipet sóval igazán tartós, szép habot kapunk). Körben kiolajozunk egy tepsit, majd alulra vékony réteg réteslapot helyezünk. A tojáshabot lehetőleg egy spatula segítségével óvatosan, határozottan, de nem durva mozdulatokkal belekeverjük a túróba, és a "masszát" a réteslapra öntjük. Elegyengetjük, majd a tetejére a réteslap másik felét helyezzük, és megolajozzuk a lap tetejét is. ~190 °C-os sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, majd lekvárral, porcukorral tálaljuk... jó étvágyat! :)