Egyéb kategória

Könnyű, mutatós és gyors: hazai pisztráng istenien és egyszerűen

A pisztráng hazai halaink egyik legnemesebbike: hófehér, sovány húsú és nagyon ízletes, nincs tolakodó, erőteljes íze, így változatosan és könnyen fűszerezhető. Elegáns, könnyű, mutatós és gyors, ráadásul a diétás, egészségtudatos étrendben is tökéletes.

vous - 2017.06.26.
Könnyű, mutatós és gyors: hazai pisztráng istenien és egyszerűen

A pisztrángnak nagy hagyományai vannak a régi magyar – és Monarchia-béli – konyhában, ami sajnos a szocialista idők alatt erősen megkopott, mert túl nemes alapanyagnak számított, az egyedüli szilvásváradi pisztrángot tenyésztő telep halacskáira pedig sokáig leginkább külföldi export várt.

Az elmúlt években viszont – köszönhetően a gasztronómiai érdeklődésünk felerősödésének és a tudatosabb táplálkozás népszerűsödésének,

 több pisztrángos vállalkozás is beindult, például Tapolcán és több helyen a Dunakanyarban… 

A pisztráng húsa mindig sovány, mert lételeme a mozgás, az árral szemben úszás, egyszerűen nem marad meg olyan környezetben, ahol nem mozoghat állandóan, így mesterséges áramoltatással tenyésztik őket.

mojzes-nora-ennetek-valami-szuper-egeszsegeset-de-fogalmatok-sincs-hogy-mit-es-hol-latogassatok-el-a-kedvenc-halazoinkba1

Ennétek valami szuperegészségeset, de fogalmatok sincs, hogy mit és hol? – látogassatok el a kedvenc halazóinkba!

Sajnos itthon még mindig baromi kevés halat eszünk, köszönhetően annak, hogy a háziasszonyok utálnak vele bíbelődni, mert szálkás, de leginkább annak, hogy valószínűleg sokan nem ettek még halat jól elkészítve. Pedig hál' istennek az utóbbi években itthon is gombamód szaporodnak a jobbnál jobb halat kínáló éttermek és bisztrók. Mutatjuk, melyek azok, ahova mindenképp érdemes ellátogatnotok ahhoz, hogy újragondoljátok a halevési szokásaitokat.

Ennek köszönhető a hófehér és sovány, értékes fehérjében gazdag, nem túl karakteres és nem is túl szálkás húsa. Szerencsére ma már frissen is sok helyen és egész jó áron kapható, így érdemes rendszeresen beiktatnunk a finom húsú sovány halat a receptjeink repertoárjába.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek