Orbán magához képest is brutálisan keményen fordult rá az őszi kampányra

husz 04
2017.06.27. 17:05

Hivatalosan a Nemzeti Konzultációt kísérő országjárást, valójában ezzel együtt a tavaszi politikai évadot zárta le a Fidesz a Bálnában tartott rendezvényükön, hogy kis pihenő után ráforduljon az őszi kampányra.

És az elhangzottak alapján ez a kampány nagyon kemény lesz.

Tartalmi újdonság nem volt, de Orbán Viktor világossá tette, hogy tényleg mindent megtesz, hogy megnyerje a választásokat. A beszédben óriásira fújta az országot - valójában a kormányzását - fenyegető eddig ismert "veszélyeket", arra volt felfűzve, hogy egyrészt az európai baloldal, másrészt - és főleg - pedig a bűnöző és egyáltalán nem jószándékú Soros György mindent megtesz az ő leváltásáért, de a kormány nem hagyja magát. 

Lássuk a legkeményebb állításokat:

1. Soros György egy maffiahálózatot működtető királycsináló.

Orbán szerint egyesek Brüsszeli Királyságot akarnak építeni, és ahol királyság épül, ott királycsinálók is vannak. A mostani királycsináló Soros, akinek csak álca a humanitárius blabla, ráadásul bűnöző is, akinek a migráció csak biznisz, a maffiahálózata pedig a civilszervezetek. Ezzel Orbán behúzta Sorost és a civileket is a 2018-as politikai kampányba, próbálja megsemmisíteni Soros (és a civilek) álláspontját, miszerint ők a politikától független, emberbarát, önzetlen tevékenységet folytatnak. A Soros-témára egyébként azzal fordult rá Orbán, hogy a Nemzeti Konzultáció csak a bevezetés volt, most jön a lényeg.

2. Soros azért dühös rám, mert a nagy tervének és nagy üzletének útjában állok.

Orbán személyes háborúvá, a jó és a rossz, csendőr és tolvaj harcává emeli kettejük küzdelmét. Eszerint a narratíva szerint Orbán nem akar támadni, nem akarja a hatalmát erősíteni, de muszáj védekeznie a gonosz erők, a maffiózók ellen. Ezzel előre lerázza azokat a vádakat, amelyek esetleg majd arról szólnak, hogy ellenfelei mozgásterét szűkíti a kampányban.

3. Ha a magyarok biztonságáról van szó, akkor számunkra ott nincs pardon

"Akkor ott csak jog van, törvény van, erő, és védekezés. És mi védekezni is fogunk a jog, a törvény, az állami erő minden súlyával", folytatódik a gondolat. Az erő politikája jöhet ősszel és tavasszal. A törvénykezést, a hatóságokat muszáj a harc szolgálatába állítani, különben az ország, a magyarok biztonsága kerül veszélybe.

4. A helyzet komolyságát mutatja, hogy (Soros) a Jobbikot is befogta a hálójába.

Ugyanebbe az egydimenziós háborúba húzza be Orbán a nagy ellenfelét, a Jobbikot. Ezzel az egykori radikális párt minden mondanivalóját előre hitelteleníti, másrészt egydimenzióssá alakítja a mezőt. Nincs olyan, aki túl van a koordinátarendszeren, aki pályán kívülinek tudja eladni magát. Nincs olyan álláspont, hogy esetleg Soros és Orbán is rossz a magyar választóknak.

5. Meleg nyarunk van, és forró ősz vár ránk

Mondta a kezdődő kampányra utalva a kormányfő, aki szerint "Soros mindent el fog követni, hogy olyan kormány legyen, amely úgy táncol, ahogy ő fütyül". Orbán előadászáró mondatként hozzátette, hogy "nem fogjuk hagyni, hogy Soros nevessen a végén", ezzel nyomatékosítva még egyszer minden addigi mondatát és az elszántságot.

+1. Mondjunk csendes imát Angela Merkel győzelméért.

Ősszel német választások lesznek. Orbán szerint Martin Schulz német szocdem politikus, Merkel kihívója "súlyos lebőgés elé néz, jobb híján magyarellenes epeömlésekkel próbál jó pontokat szerezni a németeknél". Úgyhogy a magyarok érdeke, hogy ne ő győzzön. "Igen, a nemzetszolgálat néha személyes áldozatot is kíván", utalt Orbán arra, hogy nem feltétlen felhőtlen a viszonya Merkellel. Meg persze arra, hogy neki mindenképp jobb lenne jövő tavasszal, ha nem Martin Schulz árnyéka vetülne a magyarországi választásokra.