11,7 milliárd forinttal emelik II. Erzsébet királynő bérét

000 BQ97W
2017.06.27. 17:56

Idén 76,1 millió fontot (26,7 milliárd forint) kap majd az államtól II. Erzsébet királyné a tavalyi 42,8 millió fonttal (15 milliárd forint) szemben, a majdnem 11,7 milliárd forintos emelést viszont nem bónuszként kapja a király család, hanem a Buckingham-palota felújítására. Ez a folyamat akár 10 évig is eltarthat, így ez idő alatt folyamatosan emelt bevételre számíthat a királyi család.

A Buckingham-palotára komoly munkálatok várnak, ki kell cserélni a közel 60 éves vízvezetékeket és elektromos kábeleket, de a látogatható részek minőségén is javítanának, miután a brit kincstár tavalyi jelentésében jelentős kockázatúnak ítélte meg a tűz, víz és egyéb károk lehetőségét.

Ez azért nem segély

A királynő ugyan a kormánytól kapja éves keretét, ám az – és még sok millió száz font – a királyi birtokok bevételéből származik. Az ezeken megtermelt profit egy részét kapja meg a királyi család, ebből fedezik az utazásokat, a biztonsági kiadásokat, a kiszolgálószemélyzet bérét és az épületek karbantartását. Ezek jórészt el is viszik a tízmilliós bevételt, az előző pénzügyi év végén a királynő megtakarítása ugyanis csak 900 ezer font körül volt.

via CNN