Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Bolognai bulgur

Diétás bolognai is lehetne a neve ennek az alakbarát verziónak

2017. június 30. - Eddi konyhája

19576111_1591598177517986_2112408488_n.jpg

Bolognai spagetti. Nem ismerek olyan embert, aki ezt az ételt ne szeretné. Olyan ez, mint a pizza, népszerű, olcsó étel, aminek rengeteg verziója létezik.

Azt már az elején le is szögezhetjük, hogy a magyarok által készített bolognai mártások többségének nem sok köze van az eredeti, olasz verzióhoz. Nekem volt szerencsém ilyet enni Velencében, elmondhatatlanul finom volt, ezért tervben van, hogy ki fogom próbálni az eredeti receptet. Viszont sokak, így én is pont azt kedvelem a "magyaros" bolognaiban, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, nem kell órákig főzni.

Viszont a darált sertéshús, a tészta és a reszelt sajt miatt nem nagyon fér meg ez az étel egy diétás étrendben. Mert a paradicsomszósszal ugye nincs probléma. :) Ha a sertést pulykára, a tésztát bulgurra, a zsíros sajtot keményebb sajtra cseréljük, máris barátibb lesz a kalóriaértéke ennek a finomságnak. Természetesen picit másabb íze lesz, főleg a bulgur miatt, de pont a lényeg nem fog elveszni: a bolognai mártás ugyanolyan remek lesz!

Hozzávalók:

- 1 fej vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 1-2 szardellafilé (elhagyható)

- 0,5 kg pulyka darált hús

- 1-2 evőkanál olívaolaj

- 0,5 l jó minőségű paradicsommártás

- 1-2 tk oregánó, kakukkfű, bazsalikom (ízlés szerint)

- só, bors (ízlés szerint)

- bulgur

- reszelt parmezán (vagy Grana Padano)

Elkészítés:

Hámozzuk meg a vöröshagymát, vágjuk apró darabokra, és olívaolajon kezdjük el pirítani, majd adjuk hozzá a szardellát. A szardellafilé egy remek ízesítő alapanyag. Amíg nem próbáltam ki, nem hittem el, hogy nem lesz halíze az ételnek, de tényleg nem! Persze nem szabad belőle sokat használni, 1-2 filé pont arra jó, hogy kellemes ízt adjon, és pici sósságot, de ha valaki idegenkedik tőle, természetesen el lehet hagyni. A fokhagyma könnyen megég, ezért csak akkor adjuk hozzá, ha már a hagyma kapott egy kis aranybarna színt, és a szardellafilék felolvadtak az olajban (mert bizony ez történik velük).

15878724_1396580777019728_799809063_n_1.jpg

Ezután jöhet a darált hús, amit pirítsunk addig, amíg el nem fő a leve, és kap egy kis színt, ekkor sózzuk, borsozzuk, és öntsük rá a paradicsomszószt. Azért fontos, hogy ez jó minőségű legyen, mert rengeteg paradicsomfajta létezik, ha túl savas, cukorral kell kiegyensúlyozni az ízét. Szószokhoz válasszunk édes, magtalan paradicsomból készült paradicsomlevet, és ez esetben a cukor elhagyható.

Itt akár be is lehet fejezni a főzést, de érdemes mediterrán zöldfűszerekkel is felturbózni, az oregánó, a bazsalikom és a kakukkfű is jól illik a bolognaihoz. Ezután már elég 10-15 perc rotyogtatás, és a bolognai mártás készen is van! Ezalatt a bulgur is elkészül (1 rész bulgur, két rész víz).

A parmezán nem olcsó mulatság, én többnyire Grana Padano-t veszek, amit a "szegények parmezánjának" is hívnak. Állagra és ízre is nagyon hasonló a parmezánhoz. Adagonként max. egy marék kell a bolognai bulgurunk tetejére, és nem kell aggódnunk az elhízás miatt. :) Bűntudat nélkül is élvezhetjük az olasz ízeket. Aki nem diétázik, csapassa tésztával, mert nyilván azzal az igazi.:) Én a férjemnek a tésztát főzöm ki, magamnak a bulgurt.:) Érdemes a szósszal összekeverni a bulgurt, mert a bulgur kissé magába szívja a mártást, és finomabb lesz. A tetejét díszíthetjük friss bazsalikomlevéllel, vagy akár rukkolával is.

19576108_1591598137517990_640595113_n.jpg

Főzésre fel! :)

 

 

süti beállítások módosítása